Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

G-sporters rijden tijdrit op het unieke WK-parcours: “kippenvel van start tot finish”

24 september 2021

Ons land is in de ban van het wereldkampioenschap wielrennen, op dit moment verzamelen alle wereldtoppers zich in Vlaanderen voor zowel de tijdrit en de wegrit. In de eerste wedstrijd van het WK knalden de profs zondagnamiddag van Knokke-Heist tot in Brugge in de race tegen de klok. Maar in de voormiddag reden een dertigtal G-wielrenners reeds hun tijdrit op exact hetzelfde parcours waar in de namiddag Wout Van Aert en Remco Evenepoel respectievelijk zilver en brons zouden behalen. Die tijdrit in unieke setting was de laatste wedstrijd van het Open Kampioenschap van Vlaanderen.

Sport Vlaanderen vindt het absoluut belangrijk dat de G-sport volledige integriteit krijgt en die integriteit die heb je dan ook nodig in het WK wielrennen. - Philippe Paquay (administrateur-generaal Sport Vlaanderen)

In totaal legden 27 G-wielrenners uit 12 verschillende klassen de tijdrit over 24 km af. De tijdrit was de vierde en laatste wedstrijd van het Open Kampioenschap van Vlaanderen. Normaal stonden er tien wedstrijden op het programma, waarbij er een algemeen klassement wordt bijgehouden en de leider van het klassement telkens een aparte trui krijgt. Echter was het door de Coronamaatregelen niet mogelijk om zoveel wedstrijden te organiseren. Maar eindigen met een tijdrit op het WK-parcours is uniek, dat vindt ook handbiker Christophe Van Looy: “Er was bijna geen wind en het was een supermooi parcours, ik had kippenvel van start tot finish. Het is uniek dat wij als G-sporters hieraan mogen deelnemen, het wereldkampioenschap is eenmalig in België en dat wij hier ook staan, maakt het super speciaal. We zullen deze dag nooit vergeten.”

Langs de kant van de weg stonden al heel wat supporters klaar om onze G-wielrenners aan te moedigen. Voor het publiek was het uitkijken naar de laatste renner die van start zou gaan, zilveren medaillewinnaar op de Paralympische Spelen, Ewoud Vromant. Ewoud knalde naar een toptijd (30:17) en haalde een snelheid van maar liefst 47 km/u gemiddeld. Niet alleen voor de aanwezige supporters was zijn deelname een meerwaarde, ook de andere deelnemers klonken enthousiast over de aanwezigheid van de Paralympiër. Organisator Bas Van Dycke benadrukt hoe belangrijk dit is: “Ewoud is een voorbeeld voor heel wat renners en hopelijk kan hij een grote inspiratiebron worden voor toekomstige G-sporters.”

Het is een mooie integratie van G-sport op zo’n groot evenement. G-wielrennen op het wereldkampioenschap is een primeur. - Organisator Bas Van Dycke

De unieke wedstrijd werd georganiseerd in samenwerking met Sport Vlaanderen, Cycling Vlaanderen en Flanders 2021. Voor Sport Vlaanderen zijn initiatieven zoals deze heel belangrijk, dat wist ook administrateur-generaal van Sport Vlaanderen Philippe Paquay ons te vertellen: “Sport Vlaanderen vindt het absoluut belangrijk dat de G-sport volledige integriteit krijgt en die integriteit die heb je dan ook nodig in het WK wielrennen. Integratie van G-Sport is het mooiste wat we voor de sport kunnen doen. We hebben ook nog nooit zo veel aandacht voor G-sport gehad en die aandacht zal alleen maar blijven groeien.”

Organisator Bas Van Dycke blikt tevreden terug op een geslaagde dag: “Het is een mooie integratie van G-sport op zo’n groot evenement. We zien een hele mooie evolutie en G-wielrennen op het wereldkampioenschap wielrennen is een primeur. Hopelijk kan dit in de toekomst verdergezet worden op andere grote evenementen.”

Bekijk hier de foto's van de unieke dag

Bekijk hier de aftermovie van de G-tijdrit