Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

G-sporters ontdekken en proeven van aangepast sporten op de Sportproefbeurs en FUNday Herentals

5 mei 2022

Heel wat verschillende sporters konden afgelopen weken proeven van aangepast sporten op de Sportproefbeurs in Leuven en de FUNday in Herentals. Blinden en slechtzienden kregen op de Sportproefbeurs een aangepast aanbod voorgeschoteld. Personen met een fysieke beperking konden zich uitleven op de FUNday in Herentals.

Sportproefbeurs en trefdag visueel sporten

Een zestiental sporters met een visuele beperking zakten op 24 april af naar het Universitair Sportcentrum in Leuven. Deelnemers konden kiezen uit een gevarieerd aanbod aan aangepaste sporten. Er stonden enkele specifieke sporten voor slechtziende sporters op het programma zoals torbal, showdown en tandemfietsen. Maar daarnaast konden ze ook genieten van enkele primeurs zoals schermen, martial arts en jiu jitsu. “De sportproefbeurs onderscheidt zich van een klassieke sportdag doordat er heel wat korte prikkels van sporten en beweegvormen gegeven worden. De blinde of slechtziende sporter gaat zelf op pad en ondervindt op die manier wat hij of zij leuk vindt”, zo vertelt organisator Lore Schaut van G-sport Vlaanderen.

In de namiddag kwamen clubs en organisaties die werken met blinden of slechtzienden samen voor een trefmoment. Onder andere Low Vision, die werken rond visuele revalidatie, en G-sportclub ViGe Antwerpen gaven een presentatie rond hun werking en organisatie. Daarnaast zaten de verschillende actoren samen om te kijken waar ze elkaar kunnen versterken. Aan de hand van Customer Journey zochten ze naar nieuwe inzichten die het mogelijk maakt om de doelgroep beter te bereiken. Clubondersteuner Lore Schaut bij G-sport Vlaanderen verklaart het opzet van de namiddag. “Met deze trefdag willen we bruggen slaan tussen verschillende actoren en in interactie gaan rond dit thema.”

Bekijk hier alle foto's van de Sportproefbeurs en de trefdag

FUNday Herentals

Sportcomplex De Vossenberg was op 30 april the place to be voor sporters met een fysieke beperking. In samenwerking met de sportdienst Herentals, VIGO, KVG (Katholieke Vereniging Gehandicapten), To Walk Again en Sport Vlaanden organiseerde G-sport Vlaanderen er de FUNday. Zowel voor rollers als voor stappers was er een uitgebreid aanbod voorzien.

Personen met een beperking aanzetten tot sporten is een belangrijke doelstelling van G-sport Vlaanderen. Wie nog niet op regelmatige basis aan sport doet, maar daar wel voor open staat, kan terecht op onze verschillende FUNdagen. Hun naam hebben ze alvast niet gestolen: een leuk en uitdagend sportaanbod staat centraal, maar fun is de absolute hoofdzaak.

Funday Herentals

Met een kleine maar enthousiaste groep werd de dag begonnen met zitvolleybal. Vervolgens stond er nog judo op het programma en konden deelnemers zich wagen aan de Go4Orienteering en de fietsen van partner VIGO. In de namiddag, na een persmoment met de burgemeester en Schepen van Sport, wachtte de deelnemers nog circus, boccia en tafeltennis. Een stevige, maar fijne G-sportdag voor de deelnemers.

Hier ontdek je alle foto's van de FUNday