G-sporter wordt trainer B wielrennen (en veel meer)
Benny Degeest begon acht jaar geleden met G-wielrennen. Sport is de rode draad door zijn leven, telkens volgens zijn eigen mogelijkheden. Zo belandde hij ook in het G-wielrennen. Een kleinzoon van hem bracht de trainer in hem naar boven. En zo haalde hij onlangs het diploma van Trainer B Wielrennen. Maar dat is zeker niet het einde van het verhaal...
"Ik heb er een lange carrière in de valide sport opzitten. Eerst als voetballer in derde klasse, nadien duiken en marathonlopen. Zo heb ik ook wel roofbouw gepleegd op mijn lichaam en veel operaties moeten ondergaan. Onder andere door het vele verdoven kreeg ik een fysieke beperking, die gelinkt is aan MS. Een gevolg daarvan was een enorm krachtverlies over de tijd. Het enige wat ik op dat moment nog kon was wielrennen."
"Toen mijn kleinzoon vijf jaar was ontwikkelde hij een grote interesse in veldrijden. Daarom kocht ik voor ons beiden een fiets en door een toeval kwam ik terecht bij een Wielerschool die met jeugd werkt. Het opleiden van kinderen sprak me enorm aan. Ik wilde daar meer over weten. Al de mensen rondom mij waren op dat moment initiator, maar ik wist toen zelfs niet wat dat betekende. In schreef me meteen ook in voor die cursus en meteen nadien kreeg ik de vraag of ik geen zin had om ook trainer B te volgen."
DRIE JAAR
"Door corona heeft de opleiding uiteindelijk drie jaar geduurd. We zijn met vijftien begonnen en totnogtoe ben ik de enige die alles al afgemaakt heeft. Het was wel niet evident om bijvoorbeeld alle praktische proeven tot een goed einde te brengen, maar het is gelukt. Ik werkte alles af alsof ik een valide sporter was, maar in mijn werk verwerkte ik wel elementen van werken met G-wielrenners."
Om training uit te leggen gebruik ik vaak de metafoor van de kathedraal met sleuven, fundering, haken, pijlers, dak én klokkentoren.
"In mijn werk voor trainer B legde ik vaak accenten van hoe ik te werk zou gaan als ik met speciale groepen zou werken. Daarvoor gebruikte ik de metafoor van de kathedraal. Je graaft sleuven en dat zijn de alternatieve sporten die we doen. Dan gieten we een fundering met een lange droogtijd. Dat zijn de langzame, rustige trainingen. Die versterken we dan weer met haken en dat zijn prikkels tijdens de trainingen. Nadien komen de tussenschotten, de pijlers en het dak. En tenslotte de klokkentoren wat de wedstrijd is. Zo leg ik de trainingsprincipes uit aan mensen die daar nog niet veel over gehoord hebben."
TWEE DINGEN
"Ik hoop nu twee dingen. Ten eerste kan elke valide club een beroep doen op mijn expertise. Ik kom gratis een presentatie van 30 slides geven over wat training nu precies is. Bedoeling is om een breder kader te geven. Verder denk ik er ook aan een tekst te maken over wat training inhoudt op maat van de laagdrempelige G-sporter. Aangezien ik gepensioneerd en gepassioneerd ben, wil ik graag mensen helpen."
"Het trainersdiploma halen is goed voor de eer, maar nog veel belangrijker is dat je veel empathie aan de dag kan leggen. Als ik samen ga crossen met renners met een verstandelijke beperking, dan is dat een enorm plezier om met hen te sporten en te praten. Die skills heb ik vooral geleerd uit levenservaring en minder vanuit de cursus. Ik volgde ook enkele bijscholingen. Onder andere tijdens corona volgde ik enkele online trainingen georganiseerd door Parantee-Psylos."
Aangezien ik gepensioneerd en gepassioneerd ben, wil ik graag mensen helpen.
NIEUWE SPORTCLUB EN EIGEN PARCOURS
Nu zijn trainersdiploma binnen is, wil Benny zich graag richten onder andere naar G-sporters. Daarvoor richtte hij G-sporters Thuinas op. Maar hij heeft nog grote plannen. "Ik heb zelf een cross parcours aangelegd op mijn weiden van 1200m, uitbreidbaar tot 1800m, met een wasbord, zandbak, drie heuveltjes, twee balkjes om te springen en veel bochten. Bedoeling is om onder andere kinderen te laten oefenen en waarschijnlijk een G-cross te organiseren en/of WTK cross voor valide niet professionele renners."
We wensen Benny alvast alle succes!