Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

G-renner Ewoud Vromant knalt in recordtijd naar wereldtitel op de piste

Nieuws Topsport 31 januari 2020

De G-wielrenner Ewoud Vromant is in Milton (Canada) wereldkampioen geworden in de 3 kilometer individuele achtervolging. De renner met een rechterbovenbeen amputatie won de finale in een nieuw wereldrecord 3:36.322. Het is de eerste medaille voor Paralympic Team Belgium op het WK G-baanwielrennen en tevens de eerste in 2020.

"Dit is heel zuur", weinig woorden had Ewoud Vromant vorig jaar na zijn vijfde plaats op het WK baanwielrennen in Apeldoorn. Ewoud kende pech bij de start (zijn voet schoot los) en baalde als een stekker. De teleurstelling was groot. Maar de enige woorden die volgden waren: "in 2020 wil ik goud in Milton."

Ewoud Vromant blijkt een man van zijn woord te zijn... Donderdag reed hij de wedstrijd van zijn leven op het wereldkampioenschap G-baanwielrennen in Milton, Canada. ’s Morgens snelde hij tijdens de kwalificaties al naar een nieuw wereldrecord in heat twee: 3:36.961. Het oude wereldrecord dateerde van 2014 en stond op naam van de Chinees Liang. Die reed toen 3:40,367 in Auqascalientes (Mexico).

In de finale deed Ewoud het kunstje nog eens over tegen de Fransman Leaute. Met 3:36.322 scherpte Vromant zijn wereldrecordtijd nog wat aan en kroonde hij zich tot wereldkampioen op de 3 kilometer individuele achtervolging. Het is de eerste wereldtitel en medaille voor Ewoud in het baanwielrennen. In september pakte hij zilver op het WK tijdrijden en brons in de WK-wegrit in het Nederlandse Emmen.

De beelden van na de finish spreken voor zich:

De individuele achtervolging is ook het eerste nummer van de omnium, dat vanaf dit jaar ook een medaille-event is. Hij staat daar nu aan de leiding met 40 punten.

Diederick Schelfhout reed de kleine finale in de klasse C3 voor brons tegen de Spanjaard Santas, maar moest vrede nemen met de vierde plaats in 3:36.290.

Copyright foto's: Paralympic Team Belgium/SWPix.com