Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

EK Para-atletiek: Tiende gouden plak op rij voor Genyn

24 augustus 2018

Peter Genyn werd vrijdag Europees kampioen op de 200 meter rolstoelsprint (klasse T51) en slaagde daarmee in een fantastische reeks: tien keer goud op een rij. In elke van zijn laatste tien belangrijkste kampioenschappen (EK, WK of Paralympische Spelen) gold voor hem de regel: starten is goud. De uitzondering leek er even te zitten aankomen, maar Peter hield Piispanen nog net af op de streep. Matthias Boonen (5000m) en Ruben Persoons (100m) presteerden goed in hun finales.

Peter Genyn zakte af naar Berlijn als de regerende Europees kampioen op de 100 en de 400 meter. Hij won goud op beide race in het Italiaanse Grosseto in 2016. Genyn kon zijn titel op de 100 meter verlengen en is nu dus ook Europees kampioen op de 200 meter, dat de 400 meter vervangt net als op het programma van de Paralympische Spelen in 2020. Genyn is een kei in dubbele titels: hij is ook de regerende wereld- en paralympisch kampioen op de 100 en 400 meter en pakte vandaag zelfs zijn tiende gouden medaille op een rij, op een groot internationaal kampioenschap.

« Ik heb de laatste jaren alle belangrijke races gewonnen en kan alleen maar hopen dat het zo doorgaat », zegt Genyn in de mixed zone. « De race was van start tot finish erg close. Ik voelde Piispanen dichter komen in de bocht, maar kon hem afhouden met een half wiel op de streep. De 200 meter ligt mij echt goed en is makkelijker te combineren met de 100 meter. »

Ruben Persoons wist zich 's morgens met de achtste tijd (14.06) te plaatsen voor de finale op de 100 meter sprint (klasse T37). Daarin stond er veel kopwind en werd hij achtste in 14.11, na een technisch sterke race.

Matthias Boonen (T13, visuele handicap) liep op de 5000 meter zijn beste tijd van het seizoen en daarmee was hij erg tevreden. Hij sluit het EK terecht af met een goed gevoel.

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven