Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

EK atletiek: Genyn is Europees kampioen, eerste deelname van Belg met verstandelijke handicap

21 augustus 2018

Peter Genyn (T51) heeft zijn Europese titel op de 100 meter rolstoelsprint verlengd. Op het EK Para-atletiek in Berlijn sprintte hij naar 22.82 en daarmee liet hij Toni Piispanen achter zich. Ook historisch: Jaad Van Kauter (T20) nam als eerste Belgische atleet met een verstandelijke handicap ooit deel aan een internationaal atletiekkampioenschap onder het IPC.

Peter Genyn was de regerende paralympisch, wereld- en Europees kampioen op de 100 meter rolstoelsprint, maar die laatste titel verlengen, daar had Peter geen al te goed oog op. Eind juli blesseerde Genyn zich aan de heup en onderging hij een operatie. “Ik ben daarom super tevreden, want dit verwachtte ik niet”, zegt hij. “We begonnen zo snel mogelijk met alternatieve trainingen in mijn handbike en rugbyrolstoel en deden veel stabilisatieoefeningen. De laatste week kon ik opnieuw trainingen in mijn wheeler afwerken. Gelukkig was ik voor mijn operatie echt in de vorm van mijn leven en blijkbaar was dat nog net voldoende om opnieuw Europees kampioen te worden.”

Genyn startte goed maar lag even zij aan zij met zijn Finse rivaal Toni Piispanen. Halfweg kraakte die en zo snelde Peter als vanouds naar goud. “Het was een zware race, want er was veel tegenwind en de piste is op zich al erg zwaar. Ik ben wel benieuwd naar de 200 meter van vrijdag, die boezemt mij wat angst in.”

In juni brak Peter Genyn op de eerste kampioenschappen van het seizoen verschillende keren het wereldrecord op de 100 meter en hij dook als eerste T51-atleet onder de 20 seconden, waarmee hij zijn blijvende progressie in de verf zette. De atleet uit Kalmthout staat ook aan de start van de 200 meter, die op vrijdag om 18u51 op het programma staat. Die discipline vervangt de 400 meter in zijn klasse en staat ook op het programma van de Paralympische Spelen in 2020.

Historische deelname: Jaad Van Kauter, eerste Belgische atleet met een verstandelijke handicap!


Veertien atleten vertegenwoordigen het Paralympic Team Belgium in Berlijn. Onder hen Jaad Van Kauter, die aan de 400 meter en de 1500 meter in de klasse T20 deelneemt. Dat is de klasse voor personen met een verstandelijke handicap. Het is de eerste keer dat een Belg met een verstandelijke handicap deelneemt aan een atletiekkampioenschap, erkend door het International Paralympic Committee. Personen met een verstandelijke handicap kunnen sinds de Paralympische Spelen van Londen in 2012 opnieuw aan deze internationale competities deelnemen. Samen met zwemmen en tafeltennis, is atletiek een van de drie sporten met een programma voor sporters met een verstandelijke handicap op de Paralympische Spelen.
Jaad Van Kauter nam vandaag deel aan de 400 meter. Met de 7de tijd kwalificeerde hij zich voor de finale die morgen gelopen wordt.

Tot slot kwam ook Bjorn Nelen in actie op de 200 meter sprint in de T64-klasse. De protheseloper snelde naar 31.33, de negende tijd en onvoldoende voor een plaats in de finale.

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven