Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

EK atletiek - dag 3: Dames pakken medailles, heren staan op scherp

22 augustus 2018

Op het EK Para-atletiek in Berlijn behaalde Gitte Haenen (T63) een zilveren medaille in het verspringen. Haenen sprong 4m30, een Belgisch record. Op de 100 meter rolstoelsprint snelde Joyce Lefevre even later naar brons in 20.33. Voor beide atletes is het de eerste medaille op een groot internationaal kampioenschap. David Delespesse (T62) en Jaad Van Kauter (T20) liepen een knappe finale. Ruben Persoons strandde in de heats op de 200 meter.

Gitte Haenen opende sterk in het verspringen met 4m24, een persoonlijk record waarmee ze meteen naar de tweede plek schoof. In haar tweede poging slaagde Haenen haar zilveren sprong: 4m30, een stevig Belgisch record. De twee Nederlandse dames Fleur Schoutten en Annette Roozen kwamen er niet meer bij. Schoutten pakte het brons met 3m77. Het goud ging naar de Italiaanse Martina Caironi. Zij sprong 61 centimeter verder dan Haenen: 4m91, een nieuw wereldrecord.

Haenen was euforisch na de wedstrijd: “Ik was al de hele dag zenuwachtig, maar vanaf de opwarming kwam het vertrouwen. Openen met een persoonlijk record gaf natuurlijk een boost voor het verdere verloop”, zegt Haenen. “Ik wist dat goud niet haalbaar zou zijn, want ik spring nog niet lang. Ik ben tevreden met zilver en blij dat ik de Nederlanders achter mij laat. Volgens mijn trainer Mieke Van Thuyne moet ik nog werken aan mijn landing. Hopelijk betert die tegen het WK in Dubai volgend jaar.”

Voor de 32-jarige atlete uit Kapellen is het haar eerste atletiekmedaille op een groot internationaal kampioenschap. In het verleden beoefende ze als valide atleet thaiboksen op hoog niveau.

Wat later op de avond was het de beurt aan Joyce Lefevre. De rolstoelsprintster stond aan de start van de 100 meter in de klasse T34. Lefevre schoot goed uit de startblokken in de finale met vier en kon op de streep nog net de Nederlandse Amy Siemons afhouden met 0.06 seconden. Brons dus voor Lefevre die aankwam in 20.33. “Ik keek tijdens de race nog even op om te zien waar ze zat, maar dat mocht ik niet doen want daardoor werd het nog heel spannend.” Lefevre is naar eigen zeggen dolgelukkig: “Het is een opluchting. Het was een stresserende dag, maar ik wist dat ik me niet beter kon voorbereiden. Ik ben tevreden met deze tijd, gezien de zware piste.” Joyce Lefevre komt zaterdag nog in actie op de 800 meter.

Voor Jaad Van Kauter kwam een droom uit: hij plaatste zich gisteren voor de finale op de 400 meter en daarin liep hij naar een zevende plaats, maar hij werd uiteindelijk zesde na diskwalificatie van een andere atleet. De T20-atleet (verstandelijke handicap) kwam in de buurt van zijn PR en is eerder een 1500 meter-loper.

Bladerunner David Delespesse (T62) liep een dijk van een 200 meter. Hij werd zesde en laatste in de finale, maar 28.72 is een mooi persoonlijk record.

’s Morgens moest Ruben Persoons heats lopen op de 200 meter sprint in de klasse T37. 29.75 was onvoldoende voor een plaats in de finales.

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven