Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Dovenclub Surdac Gent kampioen zaalvoetbal

28 juni 2019

Met 20 zeges in 26 wedstrijden kroonde Surdac Gent 1921, een sportclub voor doven, zich tot kampioen zaalvoetbal in derde provinciale B Oost-Vlaanderen. Ook hun ploeg actief in de LZV-Cup haalde een mooie tweede plaats. Tijd voor een gesprek met de voorzitter.

Om te beginnen proficiat met jullie titel in derde provinciale! Aan de foto te zien hebben jullie een grote kern. Vertel eens wat meer over ontstaan en groei van jullie zaalvoetbalploeg(en)?

"Ongeveer een 30-tal jaren geleden werd, naast het veldvoetbal, in een summiere vorm aan zaalvoetbal gedaan in de vorm van vriendschappelijke tornooien", opent Eddy Eeckhoudt, voorzitter van Surdac Gent. "De reden hiervan was het stilaan verdwijnen van de veldvoetbalcompetitie bij de doven. In een ultieme poging om het veldvoetbal toch leefbaar te houden werd in 1996 een BeNe-competitie opgericht. Amper een drietal jaren later, in 1999, was dit reeds afgelopen wegen gebrek aan geïnteresseerden en primeerde meer en meer zaalvoetbal bij de doven."

MOEIZAAM BEGIN

"KSV Surdac Gent 1921 nam daaraan deel tot 2005. In dat jaar werd er besloten om uit die zaalvoetbalcompetitie, om reden van chaotische toestanden en problemen tussen Vlaamse en Waalse ploegen, te stappen en te integreren in het Futsal (KBVB). Het begin was niet zonder problemen, doven tegen valide sporters. De eerste wedstrijden waren soms rampzalig en de kleine kern zaalvoetballers begon serieus te slinken. Na rijp beraad werd op het einde van het eerste competitiejaar beslist om toch door te blijven gaan om reden dat er regelmatig, wekelijks, wedstrijden werden gespeeld en we over een vaste sporthal, Sint-Jozef Zwijnaarde, konden beschikken. Ook werden in de beginperiode trainingen, door mij, trainingen gehouden in Sint-Gregorius te Gentbrugge. De meeste spelers in de huidige kern werden toen door mij begeleid."

ENKEL VOOR DOVEN

"Stilaan begon de deelname van Surdac bij andere dovenclubs door te dringen en kwamen leden van die clubs, onder andere De Haerne Kortrijk en KSKD Brugge, ons versterken. Het principe dat enkel doven mochten deelnemen bij ons werd door de jaren steeds in ere gehouden (mensen met een gehoorverlies van 55dB aan het beste oor). Vanaf de start van het zaalvoetbal konden we rekenen op de volle inzet van Freddy Lippens, secretaris van Surdac. Spijtig genoeg, om familiale omstandigheden stopte hij er mee in 2016. Van dan af hebben de leden/spelers, met opvolging door het bestuur van Surdac, zelf het heft in handen genomen. Onder leiding van Tim van Landuyt, Charlton Batur en Midas Vaeyens kwam de groep tot volledige bloei met het kampioenschap in 3de provinciale als ultiem resultaat."

INTERNATIONAAL TORNOOI

"Deze groep organiseerde in 2016, ter gelegenheid van het 95-jarig bestaan van KSV Surdac Gent 1921 vzw een gesmaakt internationaal zaalvoetbaltornooi (zie affiche). Deze organisatie werd in 2019, met succes, nog eens herhaald. Naast Futsal KBVB/VFV werd een drietal jaar geleden, gezien de toestroom van spelers die bij Surdac wensten te spelen, een tweede team opgericht. De bedoeling was om de nieuwe spelers eerst te laten kennismaken met het bestaande team en echte talenten te laten doorstromen naar het Futsal team."

ZONDER SCHEIDSRECHTER

"Dit tweede team werd ingeschreven in de Liefhebbers Zaalvoetbal – Cup (LZV-Cup). Enig verschil met Futsal, deze competitie wordt gespeeld zonder scheidsrechters. Na twee jaar proefdraaien werd dit jaar, het B-team zoals het wordt genoemd, tweede in zijn reeks. Mogelijk kunnen ook zij een reeks hoger gaan spelen. Alle thuiswedstrijden in de competitie Futsal en LZV-Cup worden gespeeld in de sporthal ‘HEKERS’ in Zwijnaarde."

SPORTERS WELKOM

"KSV Surdac Gent 1921 vzw focust niet specifiek op het veld-en zaalvoetbal, ook andere sporten kunnen ingepast en dove personen die echt willen sporten zijn ten allen tijde zeer welkom. De doelstelling is talenten opsporen en kansen geven om internationaal door te breken. In het verleden werden in bowling, judo, petanque en zwemmen zowel nationaal als internationaal verschillende spraakmakende successen geboekt. Daarom blijven we verder hopen om terug dove sporter, welke leeftijd ook, welke ambitie ze hebben, welke activiteit bij hen primeert... te kunnen aansluiten."

Sporters die reeds actief zijn in het reguliere circuit zijn altijd welkom om onze vereniging te versterken op vlak van sportieve uitstraling in om het even welke sport. Een gesprek over begeleiding en opvolging kan altijd geregeld."

Meer info en contactgegevens van Surdac Gent

Sport

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven