Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

CrossCup Diest toneel voor Belgisch en Vlaams kampioenschap G-veldlopen

17 februari 2022

Provinciedomein Halve Maan in Diest was afgelopen weekend voor de allereerste keer het decor voor een CrossCup manche. Meteen stonden er Vlaamse en Belgische titels op het spel. Als eerste op het programma, het Belgisch en Vlaams kampioenschap AMH (atleten met een handicap). Bij de vrouwen was Marie-Laure Heylen de snelste, bij de mannen snelde Kevin Kennis naar winst.

“Ik kijk heel hard op naar Nafi Thiam, het is echt een toploopster en ooit hoop ik zo goed te worden als zij." - Marie Devroye

Op het technisch en modderig parcours in Diest werden er twee G-wedstrijden gelopen. Zestien personen met een handicap openden de CrossCup dag met een recreatieve wedstrijd over 530 meter. Daarin bleek Gwylim Van Hout de sterkste, voor Valérian Van Cauwenbergh en Nicolas Dewalque. Vijf minuten later verschenen de G-atleten aan de start voor hun Belgisch en Vlaams Kampioenschap.

Negen dames en zeventien heren trotseerden een lastig parcours van 2710 meter door het Provinciedomein Halve Maan. Bij de dames liep Marie-Laure Heylen naar de Belgische titel, Chinook Lambrechts werd tweede op 50 seconden en Amy De Brauwer mocht als derde mee op het podium. Bij de mannen ging de overwinning naar Kevin Kennis, niet geheel onverwacht want Kevin heeft al enkele Belgische records op de lange afstand op zijn naam staan. Niels De Wilde en Niels Vandeperre vervolledigen het podium.

"De erkenning voor de atleten in de sport is het belangrijkste." - Wim Van Camp

Atletiekclub ROBA, Regio Oost-Brabant Atletiek, stond in voor de organisatie van de CrossCup. Met een tiental G-atleten stonden zij aan de start. Wij spraken een week voor het BK met ROBA G-trainer Wim Van Camp, die vijf jaar geleden startte met een G-werking binnen de club. Vandaag telt de club ongeveer 25 G-atleten met voornamelijk een verstandelijke beperking. “Veel clubs investeren in een G-werking en steeds meer organisaties nemen G-sport op in hun programma, de erkenning voor de atleten in de sport is het belangrijkste”, vertelde Wim Van Camp.

Marie Devroye is één van de G-atleten aangesloten bij ROBA atletiek. Marie vindt het vooral belangrijk dat ze samen met haar vrienden kan lopen en plezier maken. De 14-jarige Marie nam vorige zondag in Diest voor de eerste keer deel aan een Belgisch Kampioenschap. Ze kijkt tevreden terug: “Ik vond het een leuke en spannende ervaring, het was een lastig parcours met veel modder.” Al begon haar wedstrijd niet vlekkeloos. “Ik schrok van het pistool en heb zo mijn start gemist”, vertelt Marie. Wanneer we aan Marie vragen wie haar grote voorbeeld is, is ze heel duidelijk. “Ik kijk heel hard op naar Nafi Thiam, het is echt een toploopster en ooit hoop ik zo goed te worden als zij." Terwijl Nafi Thiam gespecialiseerd is in de meerkamp, verkiest Marie een andere discipline. “Ik ben een lange afstandloper, de 1500 meter is mijn lievelingsafstand”, besluit Marie.

Foto: ©Nadia Verhoft

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven