Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Combinatie 'Start 2 Coach' en 'Omgaan met G-sporters' positief onthaald

Nieuws Community Voor trainers 29 november 2023

In het najaar van 2023 werd in regio Antwerpen voor het eerst de opleiding Start 2 Coach georganiseerd in combinatie met de bijscholing Omgaan met G-sporters. Dankzij beide opleidingen heb je als trainer een goeie startbagage om G-sporters te (helpen) begeleiden in je club.

Handbalclub Uilenspiegel (Wilrijk) zet al jaren in op G-handbal. De club telt intussen ongeveer 60 G-sporters en het aantal leden blijft groeien. Zij bereiken vooral sporters met een verstandelijke beperking en/of sporters met autisme. Uiteraard is er dan ook een constante nood aan trainers en extra begeleiders om de werking en trainingen in goeie banen te leiden.

De club kan rekenen op heel wat helpende handen met sterk uiteenlopende profielen. Sommige (jonge) kandidaat-trainers spelen of speelden zelf handbal terwijl anderen geen sportachtergrond hebben en bijvoorbeeld uit de entourage van de G-sporter komen. In de club willen ze ervoor zorgen dat (startende) trainers of extra begeleiders zich in hun rol op en langs het veld ook comfortabel voelen. De keuze voor opleidingen ligt daarbij voor de hand.

Wat kan je leren?

In het aanbod van de Vlaamse Trainersschool is de Start 2 Coach de perfecte basisopleiding voor een startende trainer of een trainer die al even aan de slag is maar graag de belangrijkste didactische principes opnieuw wil opfrissen en in de praktijk wil ervaren samen met andere trainers. In 15 contacturen met heel veel aandacht voor de praktijk leer je op een veilige en verantwoorde manier training geven. De docenten van de Start 2 Coach (in G-sport) geven de standaard basisinhoud van deze module sporttakoverschrijdend en zorgen in hun lessen voor extra voorbeelden uit G-sport.

Tegelijk kunnen cursisten in de delen praktijk of de oefeningen ook steeds redeneren vanuit hun eigen praktijk of sport. Een generieke opleiding met andere woorden, maar steeds met aandacht voor de eigen realiteit. Na deze Start 2 Coach kunnen geslaagde cursisten kiezen om een sporttakgerichte (vervolg-)opleiding te volgen of kiezen voor andere vormen van (levenslang) leren.

De club was specifiek op zoek naar vorming van (kandidaat-)trainers voor de G-werking waardoor in combinatie met deze Start 2 coach opleiding meteen ook de bijscholing Omgaan met G-sporters werd gepland. In die bijscholing krijg je een eerste inleiding in sport voor mensen met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoeningen. Cursisten leren het G-sportlandschap met de vele actoren kennen en ontdekken de grote diversiteit van G-sporters. Deze bijscholing is vanaf 2023 een mix van e-learning, 2 digitale contactmomenten en 1 fysiek interactiemoment.

Ervaringen

Het aanbod (Vlaamse Trainersschool) werd uiteraard opengesteld voor alle geïnteresseerde trainers, ook buiten de club. De Start 2 Coach-opleiding telde negen deelnemers. De bijscholing Omgaan met G-sporters was volzet met het maximum van 25 deelnemers.

G-sport Vlaanderen is uiteraard blij met deze opkomst en de interesse in G-sport! De volledige doorlooptijd van beide opleidingen was uiteindelijk ruim 3 maanden om het haalbaar te houden in de drukke opstartperiode van het sportseizoen en de volle kalenders algemeen. Die langere periode kent zeker voordelen waaronder de transfer naar de (eigen) praktijk.

De cursisten maken in het traject van Start 2 Coach duidelijke progressie. Ze krijgen theorie in combinatie met praktijk en ervaren meteen wat werkt (of niet). Door de spreiding van de sessies krijgen deelnemers ook de kans om theoretische elementen in hun eigen praktijk te testen en hier uit leren. - Docent Greg Planckaert

Vanuit de deelnemers klinken tevreden stemmen over zowel de inhoud als aanpak. Dit format combineert immers theoretische leerprikkels met effectief doen en ervaren in de praktijk. Daarnaast is er voldoende tijd om te verwerken en veel ruimte voor interactie. Ook de vernieuwde aanpak van de bijscholing Omgaan met G-sporters valt in de smaak. Dankzij de e-learnings krijgen de cursisten veel achtergrond en inspiratie waarmee ze zelf verder aan de slag kunnen. Tegelijk bieden de interactiemomenten kansen om dieper in te gaan op bepaalde topics en te sparren met de docent en collega-trainers.

Ik wil alvast aangeven dat het heel aangenaam leren was! Het was zeer toegankelijk en ik heb er oprecht veel kunnen uithalen. - deelnemer Omgaan met G-sporters

Interesse?

Ook in 2024 zetten we deze combinatie graag opnieuw op de planning. Deze keer is onze club Gidos in Hooglede-Gits (West-Vlaanderen) gastlocatie. Timing is periode (midden) april tot begin juni. We zetten bewust sterk in op het beperken van het aantal verplaatsingen maar willen toch een spreiding en voldoende fysieke interactie voorzien. De ervaring van deze eerste organisatie toont het belang van opeenvolgende momenten waarbij de cursist ook de theorie gaandeweg leert omzetten in de praktijk.

Je kan nu al inschrijven voor Start 2 Coach. Inschrijvingen voor de Omgaan met G-sporters worden ook spoedig geopend. Heb je interesse, hou dan zeker zaterdagen 20/4, 11/5 en 18/5 vrij voor de fysieke contactmomenten.

Heb je als club zelf ook heel wat trainers die mogelijk interesse hebben in deze vormingskansen, laat het ons dan zeker weten. Hou er wel rekening mee dat we ook de geografische spreiding willen verzekeren dus locaties ten oosten van de as Antwerpen-Brussel hebben voor een volgende editie misschien wel een streepje voor!

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven