Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Blinde boogschutter Ruben Vanhollebeke pakt brons op wereldkampioenschap

Nieuws Topsport 22 juli 2023

De blinde boogschutter Ruben Vanhollebeke (46) heeft op het wereldkampioenschap G-boogschieten in Pilzen (Tsjechië) een bronzen medaille behaald. Vanhollebeke won de kleine finale tegen de Cyprioot Misos met 2-6.

Ruben Vanhollebeke kwam naar Pilzen om zijn wereldtitel voor een derde keer op rij te verlengen, maar daar stak de Australiër Craig een stokje voor op vrijdag. Vanhollebeke haalde zaterdag met brons het nog maximaal haalbare. Hij versloeg de Cyprioot Christos Misos met 2-6. In de finale won de Italiaan Matteo Panariello vlot van de Australiër Craig Newbery (6-0).

“Ik ben tevreden dat ik toch nog brons behaalde. Het is een groot verschil om wel of geen medaille te behalen. Hiervoor heb ik hard naar het wereldkampioenschap proberen toewerken”, zegt de tweevoudig wereldkampioen, die in aanloop naar het toernooi onverwachts zijn vader verloor en dat had zijn impact op het sportieve. “Dat speelde mij mentaal parten tijdens de voorbereiding en dit toernooi. Mijn vrouw Kathleen (Meurrens, die ook aan het WK deelnam, nvdr) gaf samen met wat vrienden nog een goede peptalk deze ochtend. Dat hielp mij enorm.”

Vanhollebeke begon zijn toernooi met een tweede plaats in de kwalificaties (433 punten), na de latere wereldkampioen Panariello. Zo plaatste hij zich rechtstreeks voor de kwartfinales, waarin hij de Brit Stuart Rodgers met 2-6 versloeg. In de halve finale werd hij door Newbery verwezen naar de wedstrijd voor brons na een nipte 6-5 nederlaag.

De Jabbekenaar heeft meteen ook een volgend doel: in Nederland wil hij in augustus zijn Europese titel verlengen tijdens de European Para Championships, een multisportevenement dat verschillende Europese kampioenschappen G-sport aan elkaar koppelt. De European Para Championships vinden van 8 tot 20 augustus plaats in Rotterdam.

Ruben Vanhollebeke heeft al twee wereldtitels achter zijn naam staan.