Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

BK G-zwemmen en BK G-tafeltennis: geslaagd tweeluik in Antwerpen

20 mei 2022

Al 50 jaar zet Wapper zich in voor G-sport, al 50 jaar voorziet de G-sportclub uit Antwerpen een aangepast aanbod voor personen met een beperking. Op zondag 15 mei was dit niet anders. In het Wezenberg zwembad organiseerden ze na drie jaar opnieuw het Belgisch kampioenschap G-zwemmen en in Lille werd er gestreden om de Belgische titels G-tafeltennis. Een terugblik op dit sportief tweeluik.

“Eigenlijk moet je het gewoon proberen, gewoon doen. Start niet meteen met competitie, maar begin recreatief en leer de sport kennen." - Sam De Visser (G-zwemmer)

Het Wezenberg zwembad, klokslag tien uur. De eerste G-zwemmers duiken het water in, we zijn vertrokken voor een goed gevuld programma met heel wat verschillende zwemnummers. Na drie jaar is er voor de G-zwemmers eindelijk nog eens een Belgisch kampioenschap. G-zwemmer Sam de Visser is alleszins tevreden: “Het is heel leuk om hieraan te kunnen deelnemen. Daarnaast is het ook een moment om te kijken hoever ik sta.

Maar liefst 15 verschillende zwemnummers stonden op het programma op het BK in Antwerpen. Sporters met een visuele, fysieke of verstandelijke beperking en zwemmers met Autisme vonden allemaal een gepast aanbod. De uit Limburg afkomstige Sam de Visser zwom maar liefst vier verschillende nummers. Voor de G-zwemmer met een amputatie aan zijn rechterbeen was het BK ideaal om te kijken hoeveel progressie hij reeds maakte.

"Met oog op het WK, waar ik focus op de 100 meter rug en 400 meter vrije slag, wouden we eens zien hoever ik mijn lichaam kon pushen.” - Sam De Visser

“Mijn doel is het WK G-zwemmen in juni, nu wouden mijn coach en ik kijken hoever ik sta. Op zich ben ik tevreden met mijn wedstrijden, hoewel ik van mijn 400 meter vrije slag wel nog wat tijd wou afdoen. Ik ben pas terug van stage, dus leek het mijn trainer een goed idee om vier verschillende nummers te zwemmen. Met oog op het WK, waar ik focus op de 100 meter rug en 400 meter vrije slag, wouden we eens zien hoever ik mijn lichaam kon pushen.”

Heel wat zwemmers met een beperking gaven het beste van zichzelf op dit Belgisch kampioenschap. Voor personen met een beperking die nog twijfelen om te sporten, had Sam de Visser nog enkele tips. “Eigenlijk moet je het gewoon proberen, gewoon doen. Start niet meteen met competitie, maar begin recreatief en leer de sport kennen. Op die manier ondervind je of het een sport is die jou ligt. Op dezelfde manier ben ik verliefd geworden op zwemmen.”

Alle resultaten van het BK G-zwemmen kan je hier raadplegen

BK G-tafeltennis

Iets verderop in Lille vond het Belgisch kampioenschap G-tafeltennis plaats voor sporters met een fysieke of verstandelijke beperking of tafeltennissers met autisme. Met een 50-tal waren ze in Lille voor het BK. Er werden nationale titels uitgedeeld voor staande spelers, zittende spelers en in het dubbelspel bij zowel spelers die staand als zittend spelen.

BK G-tafeltennis

In samenwerking met Ligue Handisport Francophone, G-sport Vlaanderen en de Vlaamse Tafeltennisliga organiseerde G-sportclub Wapper het Belgisch kampioenschap. Maar liefst zestien spelers gingen naar huis met een Belgische trui om hun schouders. In volgende categorieën konden de spelers voor de nationale titel strijden: staand open voor heren en dames, rolstoelspelers open (heren en dames), bij de staanden A, B, C en NG en bij de zittenden A, B, C en NG. Tenslotte was er nog het dubbelspel staand en zittend open. En waren er nog twee titels voor de dubbels staand gemengd en de zittenden dubbel gemengd.

Alle resultaten van het BK G-tafeltennis vind je hier terug