Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Belgisch kampioenschap G-wielrennen in Mol in tropische omstandigheden

22 juni 2022

Tropische temperaturen op zaterdag 18 juni in Mol voor het Belgisch kampioenschap G-wielrennen op de weg. Een uiterst warme, maar zeer geslaagde editie van het nationaal kampioenschap. Zeven Belgische kampioenen werden er gekroond, één van hen was Marvin Odent (MH3). “De ambitie was om kampioen te worden. Je hoopt daarop, maar het moet nog altijd gereden worden. Ik ben super tevreden dat het is gelukt.”

Het was sinds 2019 geleden dat er nog eens een Belgisch kampioenschap op de G-wielerkalender stond. Aan de talrijke deelnemers en supporters was te zien hoe zwaar dit gemist werd. Een 70-tal G-wielrenners verschenen aan de start om één uur af te zien onder moordende temperaturen. De inzet: die felbegeerde nationale kampioenstrui.

Om 13u stond de eerste wedstrijd van het kampioenschap op het programma. Zestien handbikers en één driewieler – niemand minder dan Wereldkampioen Tim Celen (MT2) – namen het tegen elkaar op in een één uur durende wedstrijd. Jonas Van de Steene (MH4) was het beste weg en bouwde samen met Marvin Odent (MH3) en Stefaan Vanhaverbeke (MH4) meteen een voorsprong uit op het peloton. Er stond echter geen maat op regerend Belgisch kampioen Van de Steene. Na één ronde kon niemand hem meer volgen en aan een gemiddelde van 40km/u reed hij solo naar de Belgische titel in de MH4-klasse.

“Ik was mijn batterij om te schakelen thuis vergeten. Op dat moment dacht ik dat mijn BK gepasseerd was. Maar iemand van de organisatie is een batterij gaan halen bij hem thuis en zo kon ik toch mijn wedstrijd rijden.” - Marvin Odent

In de achtergrond was Marvin Odent op weg om Belgisch kampioen te worden in de MH3-klasse. Maar een uur voor de wedstrijd zag de situatie er helemaal anders uit. “Ik was mijn batterij om te schakelen thuis vergeten. Op dat moment dacht ik dat mijn BK gepasseerd was. Maar iemand van de organisatie is een batterij gaan halen bij hem thuis en zo kon ik toch mijn wedstrijd rijden”, vertelt een tevreden Marvin Odent. De West-Vlaming reed bijna de hele wedstrijd samen met ploeggenoot Stefaan Vanhaverbeke. “We hebben goed samengewerkt, maar na 40 minuten wedstrijd was bij mij het beste er van af. Op het einde kreeg ik enorm veel steun van Stefaan.”

Voor Marvin Odent werd het een onverhoopt succes, legt hij uit na de wedstrijd. “De ambitie was om kampioen te worden. Je hoopt daarop, maar het moet nog altijd gereden worden. Ik ben super tevreden.” Stefaan pakte knap zilver in de MH4-klasse, Tawfiq Arifi behaalde brons. In de MH3-klasse won Kenny Vangampelaere de sprint voor zilver, net voor Christophe Van Looy die tevreden moest nemen met brons. Christophe Hindricq werd Belgisch kampioen in de MH2-klasse, voor Bart Paulissen en Roy Op de Beeck.

Tweewielers

In de tweede wedstrijd reden de G-wielrenners met een fysieke, visuele of verstandelijke beperking samen in één wedstrijd. Om 15u werd het startschot gegeven voor de renners met een fysieke of visuele beperking, één minuut later volgden de renners met een verstandelijke beperking. Vooraan de koers ontstond al vlug een elitegroepje met daarin de tandem Milan Thomas – Jonas Goeman, Ewoud Vromant, Niels Verschaeren, Thibaud Thomanne en Peter Caubergh. Dit groepje bleef lang samen totdat Milan Thomas en Niels Verschaeren enkele ronden voor het einde samen het hazenpad kozen. In een sprint met twee won de mannentandem Milan Thomas – Jonas Goeman het BK voor een sterke Niels Verschaeren.

Bij de renners met een verstandelijke beperking werden de aanvalsoffensieven gespaard tot de allerlaatste ronde. Tijdens de koers keken de renners naar elkaar en niemand geraakte weg uit het peloton. Een pelotonsprint moest beslissen over de Belgische titel. Lars De Jong was de sterkste in de sprint en pakte zo, na de Belgische titel in het veld, ook de nationale titel op de weg. Gunther Boons werd tweede, Glenn Verresen behaalde brons. Bij de dames pakte Silke Bastiaensen de titel na een sprint met twee. Femke Willemen moest tevreden nemen met zilver, Shauny Van Steen strandde op de derde plaats.

Alle foto's van het Belgisch kampioenschap kan je hier terugvinden

Alle resultaten en Belgisch kampioenen kan je terugvinden op de activiteitenpagina