Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Antwerp Phantoms IJshockeyclub zorgt voor Europese primeur in G-sport

9 maart 2022

Een Belgisch para-ijshockeyteam is niet aanwezig op de Paralympische Winterspelen in Peking, maar Antwerp Phantoms IJshockeyclub wil alvast de fundamenten leggen. De Antwerpse ijshockeyclub stond bij aanvang van dit jaar mee aan de wieg van de Northern Europe Para-Ice Hockey League (NEPIHL). De nieuwe liga zag het levenslicht door het gebrek aan een competitie voor para-ijshockeyteams in onze contreien. Immers, Antwerp Phantoms is dan ook de enige Vlaamse en Belgische ijshockeyclub die een G-sport variant van het ijshockey brengt en een team van para-ijshockeyers op het ijs zet. Als klapper op de vuurpijl organiseert de Antwerpse ijshockeyclub, die dit jaar 50 kaarsjes uitblaast, op 12 en 13 maart aanstaande het allereerste toernooi van de NEPIHL.

“Door dit toernooi te organiseren, hopen we om para-ijshockey meer in the picture te zetten zodat de sport kan groeien en er hopelijk meer spelers en teams kunnen bijkomen” - Tamiko Van Hoydonck, Team Manager van het Phantoms para-ijshockeyteam

Het idee om de liga op te richten is initieel in Nederland ontstaan wegens een volledig ontbreken van een specifieke competitie voor para-ijshockey en dat wenst Phantoms samen met de andere stichtende clubs – Les Dragons de Rouen (FRA), Sheffield Steelkings (GBR), Amsterdam Tigers (NED) en Dordrecht Polar Bears (NED) – te doorbreken. Teneinde reiskosten tot een minimum te herleiden, werd door de stichtende clubs gekozen voor een jaarlijks toernooi formaat, afwisselend georganiseerd in één van de deelnemende landen. Antwerp Phantoms bijt de spits af met de allereerste editie.

Voor deze eerste editie verschijnen naast Antwerp Phantoms tevens Sheffield Steelkings, Les Dragons de Rouen en een gecombineerd team van de Amsterdam Tigers met de Genco Polar Bears uit Dordrecht aan de face-off. Het winnende team neemt de NEPIHL Trofee, een wisselbeker, mee naar huis.

“Door dit toernooi te organiseren, hopen we om para-ijshockey meer in the picture te zetten zodat de sport kan groeien en er hopelijk meer spelers en teams kunnen bijkomen,” aldus Tamiko Van Hoydonck, Team Manager van het Phantoms para-ijshockeyteam.

“Voor de organisatie van het toernooi hebben we op heel regelmatige basis online meetings met de deelnemende teams. Zodat elke club zijn expertise kan delen en we elkaar kunnen steunen bij de organisatie. Het is dus een echte internationale samenwerking geworden die hopelijk met de jaren kan uitgebreid worden met extra teams. Dat we de eerste editie mogen organiseren, is uiteraard super.”

Livestream

Het toernooi kan via livestream worden gevolgd via onderstaande link.

https://phantomsplay.livearenasports.com/en/home

Het programma vind je hier

Meer informatie over het ijshockey team de Antwerp Phantoms vind je hier

Sport

Deel dit artikel

Krijg de laatste nieuwsberichten direct in je inbox

Inschrijven