Ga naar hoofdinhoud

Marvin Odent

Wielrennen

MH3 elite

Marvin Odent uit Hollebeke (Ieper) maakte als timmerman een val in 2016 en liep daarbij een verlamming op vanaf zijn middenrif (dwarslaesie). Na zes maanden revalidatie in Gent en Ieper mocht de West-Vlaming huiswaarts, maar daar sloeg de verveling al snel toe. Het contrast tussen ‘thuis zitten’ en zijn fysieke job was te groot.

De drang naar meer beweging begon met een zoektocht naar een aankoppelwiel voor zijn rolstoel. Marvin kwam daarvoor terecht bij handbikeclub The Spirit of Handcycling, waar handbiker Kris Demeester hem overtuigde van een eerste handbiketraining. Veertig kilometer later kwam Marvin doodmoe, maar erg gelukkig, thuis. “Dit is wat ik nodig heb.”

Odent deed drie jaar aan recreatief handbiken, en van zodra hij geen last meer had van kwaaltjes zette hij de stap naar het competitief circuit. Sinds 2021 doet hij mee met de besten en intussen behaalde hij meerdere Belgische titels in de MH3-klasse.

In 2023 zette hij de stap naar het internationaal niveau. In de Ronde in Vlaanderen, een door UCI erkende wielerklassieker en de enige in zijn soort, pakte hij de tweede plaats in zijn tweede internationale wedstrijd. Daarbij versloeg hij onder meer de regerende wereldkampioen. Ook op de UCI wereldbekers mengt hij zich onder de besten van de wereld. In mei 2024 knalde hij naar zilver in de tijdrit op de wereldbekerwedstrijd in het Italiaanse Maniago, zijn eerste medaille in een UCI-wereldbekerwedstrijd. Marvin klopte onder meer de wereldkampioen. Twee dagen later werd hij vierde in de sprint voor zilver tijdens de wegrit.

Marvin Odent droomt van deelname aan de Paralympische Spelen en wil ooit podium rijden op de grote internationale kampioenschappen.