Ga naar hoofdinhoud

Inclusief sportclubmodel voor personen met kwetsbaarheid

Minstens één op vier Vlamingen kampt op een bepaald moment in zijn leven met een moeilijke periode van psychische kwetsbaarheid. We stellen vast dat mensen met een psychische kwetsbaarheid geen of onvoldoende aansluiting vinden bij het reguliere sportaanbod en er (meer) nood is aan een aanbod op maat. G-sport Vlaanderen wil die drempel wegwerken met een inclusief sportclubmodel.

Binnen dit sportclubmodel wordt er vertrokken van goed voorbeeld Sportclub Boezjeern, die met een inclusief en open aanbod en georganiseerd vanuit een breed netwerk, een grote groep sporters met een kwetsbaarheid bereikt. Maar ook binnen heel wat andere sportclubs zijn goede voorbeelden te vinden die ons inspireren.

Iedereen zou de kans moeten krijgen om te kunnen sporten en zich uit te leven. Zonder de sportclub zouden er veel mensen verloren lopen. (Danny Bisschop, vrijwilliger en sporter bij Boezjeern)

Veel psychiatrische ziekenhuizen of voorzieningen organiseren een sportaanbod voor hun patiënten, maar er is ook nood aan een duurzaam aanbod voor deze doelgroep.

Met deze handleiding willen we bestaande en toekomstige sportclubs inspireren en laten stilstaan bij hun eigen sportclubmodel. Door kleine inspanningen of wijzigingen binnen een sportclubmodel, kunnen we inspelen op de noden van onze doelgroep.

Heb je na het lezen van deze handleiding vragen of nood aan ondersteuning? Lien De Bruycker, medewerker voor het inclusief sportclubmodel bij G-sport Vlaanderen, biedt graag ondersteuning op maat.

Download de handleiding met infofiches
Download de checklist


Lien De Bruycker
lien.debruycker@gsportvlaanderen.be
0468 06 60 35

Enkele actieve sporters uit sportclub Boezjeern
Enkele actieve sporters uit sportclub Boezjeern