Ga naar hoofdinhoud
Tom Vanhove verdedigt een bal

Tom Vanhove

Goalbal

B2 elite

Tom Vanhove maakte zijn debuut op het EK B-divisie in Tjechië in 2006. In 2012 maakte Tom deel uit van de nationale ploeg die op de zevende plaats eindigde op de Paralympische Spelen in Londen.

Net als zijn meerlingbroers Bruno en Arne, beiden ook lid van het nationaal goalbalteam, heeft Tom een prematuren retinopathie, een afwijking aan het netvlies van beide ogen, door een teveel aan zuurstoftoediening in de couveuse. Hij vond als kind in torbal een teamsport aangepast voor blinden en slechtzienden. In 1995 begon hij met torbal bij Parantee-Psylosclub VIGE Noordzee, enkele jaren later maakte hij de overstap naar goalbal, de paralympische variant.

Tom Vanhove maakte deel uit van de ploeg die op het wereldkampioenschap in het Zweedse Malmö brons won. Met die historische eerste WK-medaille kwalificeerde België zich voor de Paralympische Spelen in Tokio 2020. Tom maakt deel uit van de selectie voor die Spelen.

Tom maakte deel uit van de nationale goalbalploeg op de Paralympische Spelen in Tokyo. De Belgian Bulls knokten zich vlot door de poulefase: ze speelden op een erg hoog niveau en wonnen er hun poule. In de kwartfinales botsten ze op het sterke Litouwen.

Topprestaties

  • Brons - WK Goalbal Malmö (ZWE) 2018

Toekomstige wedstrijden

  1. Matosinhos

    Wereldkampioenschap Goalbal

    Goalbal 5 dec. 2022

Nieuws

Huldiging toppers van Tokyo 2020
Nieuws Topsport
6 okt. 2021 Atletiek Wielrennen Tafeltennis Tennis Boccia Goalbal Paardrijden
Staar jij mee naar de Paralympiërs in Tokyo?
Nieuws Topsport Paralympische Spelen
19 aug. 2021
Belgian Bulls trekken met deze spelers als one team naar Tokyo
Topsport Paralympische Spelen
13 jul. 2021 Goalbal