Ga naar hoofdinhoud
Thijs Dewilde tijdens de opwarming

Thijs Dewilde

Goalbal

B2 elite

Thijs Dewilde was vroeger een begenadigd voetballer bij KSV Koekelare en liet aanbiedingen van Club Brugge, Cercle Brugge en SV Roeselare links liggen, want de middelbare studies primeerden op een voetbalcarrière. Op 12-jarige leeftijd was Thijs ook West-Vlaamse kampioen judo en behaalde hij een bronzen plak op de Vlaamse kampioenschappen.

Dewilde heeft retinitis pigmentose, of kokerzicht, een degeneratieve oogziekte die zich bij hem op zijn 15de levensjaar manifesteerde. Hij veranderde van school tijdens zijn studies en trok naar Woluwe. Daar maakte hij kennis met torbal dankzij sportclub VIGE DOS die wekelijkse trainingen geeft op de school.

Thijs vond met torbal een teamsport die is aangepast voor personen met een visuele beperking. Enkele jaren later begon hij met goalbal, de paralympische variant en trad hij toe tot sportclub VIGE Noordzee.

Sinds 2011 maakt Dewilde deel uit van de nationale ploeg. De derde plaats op het wereldkampioenschap goalbal in 2018 en het daarbijhorende ticket voor de Paralympische Spelen in Tokio, is voor hem het hoogtepunt. Hij hoopt er in 2020 bij te zijn in Japan.

Topprestaties

  • Brons - WK Goalbal Malmö (ZWE) 2018

  • Brons - WK Goalbal Pajulahti (FIN) 2017