04 december 2020

Warme oproep: betrek elkaar bij sportactiviteiten

Sporters met een beperking, de G-sporters, hebben door de lockdown niet altijd toegang tot hun reguliere sportfaciliteiten, toch is sport essentieel voor het mentale en fysieke welzijn. Daarom roepen wij Vlaanderen op om mensen met een beperking te betrekken in je sportactiviteiten tijdens de lockdown, uiteraard met respect voor de Corona-maatregelen. 

Bekijk hier het nieuwsbericht van VRT NWS

Bekijk hier het VRT Journaal

Ga naar persberichten

“Ga mee een stukje lopen, wandelen of fietsen”
In tegenstelling tot mensen zonder beperking die meestal net meer zijn gaan sporten (onderzoek Sport Vlaanderen) toont een Nederlandse studie aan dat 60 % van de mensen met een beperking significant minder zijn gaan sporten tijdens de lockdown. 

We merken duidelijk dat veel G-Sporters minder zijn gaan sporten en bewegen tijdens de lockdown. zegt Nele Slabbinck van G-Sport Vlaanderen. “Sport is ontzettend belangrijk voor het mentale en fysieke welzijn, zeker tijdens deze Corona-periode. We willen dan ook vragen om G-Sporters te betrekken bij de sportactiviteiten, en dit moet niet complex zijn. Ga samen een stukje lopen, wandelen of fietsen of speel een potje voetbal op een pleintje”.

Naast de sport valt ook het sociaal contact weg
Dat sport en beweging belangrijk zijn, bevestigt ook Lucas D’hondt, rolstoelbasketballer bij Zedelgem Lions, die door Corona geen toegang heeft tot zijn club: Sporten tijdens Corona doet voor iedereen deugd maar is voor mensen met een beperking niet evident. De centra, zeker de indoorfaciliteiten, zijn vaak gesloten en G-sporters hebben dikwijls toch één of andere vorm van begeleiding of coaching nodig.

Het is ook niet alleen de sport die nu wegvalt maar ook het sociaal contact. Ik roep dan ook iedereen op om te blijven bewegen en te zoeken naar alternatieven”. 

Lucas D'hondt rolstoelbasketballer

Beweging maakt een verschil
Onze oproep is heel eenvoudig: ken je iemand in je omgeving met een beperking, betrek hem of haar dan in je sportactiviteiten indien mogelijk. Natuurlijk moeten wel de veiligheidsmaatregelen worden gerespecteerd: buiten mag je met 4 sporten wanneer je afstand houdt en draag een mondmasker wanneer nodig. “Beweging kan echt een verschil maken” besluit Nele “voor jezelf en voor de G-Sporter. Niet voor niets zetten onze medewerkers zich elke dag opnieuw in om mensen met een beperking het plezier te laten beleven van sporten en bewegen en ook de nodige fondsen in te zamelen om dit mogelijk te maken”. 

Op zoek naar een georganiseerd initiatief?
Als je zelf niet direct iemand met een beperking kent om samen mee te bewegen, kijk dan eens naar deze initiatieven:

Facebook-groep Non-Stop voor G-sport

Give a day

De Genereuzen

Circuit Sortie

KVG Buddy

Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk

De Warmste Week

samen sporten tijdens corona
Deel dit artikel: