20 augustus 2020

Met je rolstoel de fiets op? Dat kan voortaan!

In Essen kan je sinds kort gratis een deelfiets ontlenen. Niet zomaar eentje, wel een elektrische rolstoelfiets. Het gaat om een pilootproject van G-sport Vlaanderen vzw dat in Essen zijn startschot heeft gekregen. De ultieme doelstelling is om het deelfietssysteem over heel Vlaanderen uit te rollen.  

Vandaag zijn heel wat voorzieningen of individuen met een beperking op zoek naar aangepaste fietsen. En wat blijkt? Het aanbod is zeer beperkt. Dat zorgt natuurlijk voor een hoge drempel om samen met vrienden of familie een recreatieve fietstocht te organiseren. Om die drempel weg te werken, werd gezocht naar een oplossing. Daarom startte G-sport Vlaanderen vzw het pilootproject ‘deelfietsen’ op. We willen zo nagaan wat allemaal nodig is om dit soort deelmobiliteit in steden en gemeenten succesvol tot stand te brengen. Gemeente Essen stapt als eerste gemeente mee in het project.
 

“We kregen langs verschillende wegen te horen dat er een behoefte aan deelfietsen voor personen met een beperking is. Zij ervaren heel wat drempels om een recreatieve fietstocht met vrienden of familie te maken en het beperkte aanbod om aangepaste fietsen te verhuren of uit te lenen is daar misschien wel de voornaamste van”, vertelt Lieselore Cuynen van G-sport Vlaanderen vzw.

“Buiten (be)leven is niet voor niets onze slogan”, zegt Wies Peeters, voorzitter van VVV Toerisme Essen vzw. “We wonen in zo’n mooie groene omgeving en vinden dat iedereen, zowel toeristen als de Essenaren, daar van moet kunnen genieten. Door in te stappen in dit pilootproject bieden we ook rolstoelgebruikers voortaan de mogelijkheid om samen met familie en vrienden op ontdekking te gaan. Bovendien kiezen we voor een elektrisch aangedreven model, waarbij iedere persoon in zijn eigen aangepaste en comfortabele rolstoel kan blijven zitten. Dat maakt het extra aantrekkelijk.”

“Uniek aan dit pilootproject is dat gemeente Essen de raakvlakken van sport, welzijn en toerisme laat samensmelten”, aldus Cuynen. “Voortbouwend op dit inspirerend voorbeeld willen we andere steden, gemeenten, voorzieningen, scholen, … stimuleren om ook zulke beschikbare fietsen te delen of om een deelfiets via onze crowdfunding van 2021 aan te schaffen. Zo hopen we op termijn een breed toegankelijk deelfietssysteem in heel Vlaanderen te kunnen uitrollen.”

Interesse om deze rolstoelfiets te ontlenen in Essen? Alle info vind je hier.

G-sport Vlaanderen is nog steeds op zoek naar initiatieven die aangepaste fietsen verhuren, uitlenen of delen. Bied jij een dergelijk initiatief aan? Of ken je initiatieven die hierop inzetten? Dan komen we graag met jou in contact. Bezorg ons meer info over je initiatief door een mailtje te sturen naar: lieselore.cuynen@gsportvlaanderen.be  Ook jouw interesse, leuke ideeën of suggesties horen wij graag!

Deel dit artikel: