Ga naar hoofdinhoud
Kris Bosmans wordt wereldkampioen

Kris Bosmans

Wielrennen

C3 elite

Kris Bosmans uit Overijse was al op jonge leeftijd een talent en net op het moment dat hij het als junior zou waarmaken, kreeg hij op zijn achttiende een hersentrombose. Kris kampt door een hersenverlamming met blijvende hemiplegie aan zijn linker lichaamshelft. Bosmans bleef fietsen en met succes: in 2011 werd hij in Roskilde (Denemarken) voor het eerst wereldkampioen in de C3-klasse voor renners met een fysieke beperking. Hij deed dat kunstje nog eens over in 2018. In het Italiaanse Maniago sprintte hij makkelijk naar een tweede wereldtitel.

Kris Bosmans behaalde ook een zilveren medaille op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Hij strandde op enkele millimeters van goud.

Als het op een sprint aankomt, dan kijkt iedereen naar Kris Bosmans. Hij won dan ook regelmatig medailles op de internationale UCI wereldbekerwedstrijden, en stond op de World Cup in Oostende zelfs meermaals op het hoogste schavotje.

Bosmans won in 2018 ook brons op de kilometer sprint op het WK baanwielrennen in Rio de Janeiro en focust zich dus niet langer enkel op de weg.

Topprestaties

  • Goud - WK wielrennen Maniago (ITA) 2018 - wegrit

  • Brons - WK baanwielrennen Rio de Janeiro (BRA) 2018 - kilometer tijdrit

  • Zilver - Paralympische Spelen Rio de Janeiro (BRA) 2016 - wegrit

  • Goud - WK wielrennen Roskilde (DEN) 2011 - wegrit