8. Toegankelijkheid

Inleiding

Op je bestemming geraken, toegang hebben tot een gebouw en tot de functies in een gebouw lijkt vanzelfsprekend. Maar voor heel wat mensen met een beperking is dat niet zo. Deze pagina helpt je om je goed voor te bereiden en te informeren.  

Een keten is zo sterk als zijn zwakste schakel. Deze bekende uitdrukking geldt ook voor de toegankelijkheid van sportinfrastructuur. Als één van de ‘schakels’ van/naar de sportinfrastructuur niet toegankelijk is, wordt de keten van toegankelijkheid doorbroken.  In de praktijk kan dat betekenen dat het sporten voor bepaalde personen onmogelijk wordt op deze locatie. Mensen voelen zich beperkt als de omgeving niet is aangepast aan hun mogelijkheden. Inter biedt daarom ondersteuning om de omgeving betreedbaar, bruikbaar, begrijpbaar en dus comfortabel te maken voor iedereen. Dat doen ze samen met professionelen, gebruikers en beleidsmakers.

Bezoek de website van INTER vzw

Logo Inter vzw
Hoe weet ik of een locatie toegankelijk is voor mij?

Inter screent regelmatig sportlocaties op toegankelijkheid. 

"Toegankelijk Vlaanderen" is de naam van de website van Inter waarop de toegankelijke gebouwen te vinden zijn.

Op de website 'Toegankelijk Vlaanderen' vind je snel terug of de sportlocatie waar je naar toe wil toegankelijk is.

Naar de website van Toegankelijk Vlaanderen

Waar vind ik toegankelijke toiletten en parkeerplaatsen?

Ben je op zoek naar toegankelijke parkeerplaatsen of toiletten? 

Inter screent niet enkel sportlocaties op hun toegankelijkheid, maar geeft je ook mee of de parkeerplaatsen en toiletten toegankelijk zijn.  "Toegankelijk Vlaanderen" is de naam van de website van Inter waarop deze info te vinden is.

Naar de website van Toegankelijk Vlaanderen

Toegankelijke toiletten, parkeerplaatsen en nog veel meer vind je op de website van On Wheels.

On Wheels.  

Ook via Wheelmate vind je rolstoelvriendelijke toiletten en parkeerplaatsen.

Wheelmate

Parkeerplaatsen in West-Vlaanderen vind je ook via navigeerenparkeer

 Navigeerenparkeer

Ik wil een locatie beter toegankelijk maken. Wie helpt me daarbij?

Inter is een expertisecentrum in toegankelijkheid en Universal Design en geeft bouwkundig toegankelijkheidsadvies van ontwerp tot realisatie. Ze houden rekening met ruimtelijke eisen voor verschillende doelgroepen om te komen tot een integraal toegankelijke omgeving. Advies wordt gegeven door een multidisciplinair team in samenspraak met de ontwerper en bouwheer. 

Ga naar de website van Inter

Onderaan deze pagina vind je al heel wat brochures over de toegankelijkheid van sportaccommodaties. In deze brochures vind je tips voor gebruik materialen, hoeveel ruimte dien je te voorzien voor een rolstoelgebruiker, hoe hoog hang je best je signalisatie enz. 

Hoe kan ik mijn evenement toegankelijker maken?

Of het nu gaat om assistentiehonden, blindentribunes of toegankelijke toiletten, Inter vzw helpt je samen met heel wat vrijwilligers in het toegankelijk maken van grote sportevenementen.

Ga naar toegankelijke evenementen

Het laatste nieuws over toegankelijke evenementen vind je in het nieuwsoverzicht van Inter.

Heb je nood aan specifiek materiaal om je evenement toegankelijk te maken? Zoals een oprijplaat, aangepaste toiletten ed. Bekijk dan zeker onze uitleenpagina voor toegankelijkheidsmateriaal!

Is mijn toegankelijke locatie bereikbaar?

Toegankelijkheid gaat verder dan infrastructuur. Wat heb je aan een toegankelijke locatie of evenement als het niet bereikbaar is voor de doelgroep?

Check snel of je toegankelijke locatie/evenement bereikbaar is via onze pagina over mobiliteit

Wil je letterlijk drempels overwinnen?

Welk hellend vlak is het best geschikt om een drempel te overwinnen? Hoe maak je trappen toegankelijk? Welke afmetingen heeft een lift nodig om rolstoeltoegankelijk te zijn? Je vind heel wat advies in volgende presentatie.

Oplossingen voor verticaal transport

Toegankelijkheid voetbalstadia
Toegankelijkheid sporthallen en zwembaden
Toegankelijkheid signalisatie
Technische fiche looproutes
Technische fiche aangepast sanitair