2. Tips & tricks

Inleiding

Wil je een G-initiatie organiseren, een G-werking opstarten, je huidige club uitbreiden met een G-ploeg?  Of zoek je tips hoe je je training kan aanpassen voor een dove of slechthorende? Wil je weten waar je op moeten letten bij het sporten met een blinde of slechtziende? Welke aandachtspunten zijn er als je training geeft aan iemand met een fysieke of verstandelijke beperking, of aan iemand met psychische kwetsbaarheid?  

Met enkele kleine aanpassingen in de lesopbouw, het materiaal of je aanpak, kun je veel bereiken.  Tips vind je in de brochures op deze pagina.

G-sport Vlaanderen vzw wijst jouw stad of gemeente de weg naar puur G-sportplezier

G-sporters zijn sporters met een handicap die dagelijks vol overgave sporten en bewegen…maar vinden ze wel voldoende de juiste weg naar een gepaste sport? Kennen clubs en G-sporters de kanalen waar ze de juiste sportmaterialen of specifieke ondersteuning kunnen vinden? In het kader van een inclusieve maatschappij wil G-sport Vlaanderen vzw alle tools aanreiken om de verankering van G-sport binnen jouw (sport)beleid te ondersteunen. Deze ‘Inspiratiegids G-sport’ is dan ook rechtstreeks gericht naar alle beleidsmakers en sportfunctionarissen. Aan de hand van 50 tips kan elke stad of gemeente zich wapenen om de ondersteuning van sporters met een handicap ter harte te nemen.

Lees de inspiratiegids

Inspiratiegids cover

Tips om een G-werking op te starten

Sport Vlaanderen ontwikkelde deze brochure van het Dynamo Project.  De brochure geeft handige tips om er voor te zorgen dat sporters met een beperking zich 100% thuis voelen.

Bij de brochure hoort een aparte bijlage met een actieplan.

Tips voor de begeleiding van sporters met een beperking

Heel wat lesgevers voelen een zekere angst om kinderen met een beperking te begeleiden of weten niet goed hoe dit aan te pakken.  G-sport Vlaanderen bundelde tips in deze brochure.

 

 

Tips voor de begeleiding van kinderen met een beperking

Met deze brochure ondersteunen we lesgevers door tips aan te reiken voor het begeleiden van kinderen met een beperking. 

Tips didactisch materiaal

Motiveren, structureren, succesbeleving, het zijn tips die we vaak meegeven. Maar hoe doe je dat? we geven graag een opsomming van materialen die je daarbij kunnen helpen.  

 

Tips voor het organiseren van G-sportinitiaties

Je kan een G-sport initiatie organiseren voor mensen mét een beperking, maar ook voor mensen zonder beperking of wie weet, zelfs een initiatie voor iedereen?  Welke doelgroep je ook kiest, het organiseren van een G-sport initiatie vraagt een goede voorbereiding.

We helpen je graag op weg met het zoeken van lesgevers, contacten en materiaal.

 

Producten van het Mulier Instituut 

Het Mulier Instituut voert al dertien jaar sportonderzoek uit in Nederland. Op basis van die kennis en ervaring heeft het Mulier Instituut de afgelopen jaren de verschillende producten ontwikkeld.

 

Producten van de Academie voor Sportkader

De Academie voor Sportkader in Nederland organiseert reeds jaren interessante opleidingen en bijscholingen over sportbegeleiding aan personen met een beperking. 

Publicaties van Special Heroes Nederland

Stichting Special Heroes Nederland heeft, vaak in samenwerking met partners, diverse publicaties ontwikkeld die er voor kunnen zorgen dat meer mensen met een beperking kunnen participeren in sport en cultuur.

Niemand buitenspel - G-voetbal in mijn club

Net als bij een voorbereiding voor een match van de Rode Duivels is de opstart van een G-voetbalwerking een kwestie van goed plannen, de juiste tactiek kiezen en de beste speler voor de verschillende posities op het veld zoeken. Het stappenplan uit de brochure biedt alvast een handig overzicht aan om je tactiek optimaal voor te bereiden zodat jouw club kan scoren met G-voetbal.