G-ever in beeld: VNZ

Versterk als bedrijf je maatschappelijk engagement

“Ik doe een oproep! En nog wel aan alle bedrijven in Vlaanderen: profileer je nu als sociaal-maatschappelijk verantwoord.” Jürgen Constandt, algemeen directeur van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds klinkt overtuigd: “Dit is hét moment. En hoe kun je dat beter doen dan door G-sport Vlaanderen te steunen?”

Waarom is dit hét moment?

“Corona is een keiharde crisis. Zeker voor mensen met een beperking. En ook voor bedrijven. Maar vergis je niet, want heel wat bedrijven maken zelfs in coronatijden winst – en gelukkig maar. Ze kunnen zich nu als sociaal-maatschappelijk verantwoord profileren. Daarom doe ik een oproep: profileer je nu. Je hebt marketinguitgaven niet moeten of kunnen doen. Doe daarom nu iets voor mensen in kwetsbare situaties. Investeer nu extra. Zodat ze na corona over nieuwe materialen kunnen beschikken om volop te sporten. Voor bedrijven is G-sport Vlaanderen een unieke kans om je sociale gelaat te laten zien.”

 

Bent u dan verbaasd dat niet meer bedrijven G-sport Vlaanderen steunen?

“Ze zouden zich op dit initiatief moeten storten. Het is zo mooi, zo warm en zo nodig. Als je de blije momenten ziet waarop bij G-sport Vlaanderen de cheques van de crowdfundingsactie overhandigd worden: de begeleiders of trainers zijn vaak mensen die heel hun vrije tijd daaraan spenderen. Vlaanderen is een rijke regio en bedrijven moeten zeker de weg naar G-sport Vlaanderen vinden.

En er is nog iets dat ik merk als ik met de nieuwe generatie collega’s praat. Ze kijken grondig na of een bedrijf maatschappelijk geëngageerd is, ze liggen daar wakker van. Wil je als bedrijf de meest competente mensen aanwerven? Hou daar rekening mee.”

Hoe is het VNZ zelf ooit in contact gekomen met G-sport Vlaanderen?

“G-sport Vlaanderen is ontstaan uit een initiatief van de provincie Antwerpen. Een van onze bestuurders was provincieraadslid en had me er al eens op attent gemaakt. Omdat het initiatief toen nog een lokaal karakter had, is VNZ er niet op ingegaan. Maar toen G-sport Vlaanderen enkele jaren geleden van start ging, stuurden ze me een mailing. Daar hebben we toen meteen op gereageerd door in 2017 een overeenkomst van drie jaar te sluiten, die we onlangs met volle overtuiging hebben verlengd.”

Waarom was u geïnteresseerd?

Jürgen Constandt: “Tijdens gesprekken met sollicitanten in ons bedrijf had ik opgevangen dat sommige kandidaten op onze website een maatschappelijk doel misten. Zoals ik al zei hechten ze daar meer belang aan. En wat moet een ziekenfonds zeker doen? Mensen met een beperking kansen geven. Daarom zetten we onze schouders onder G-sport Vlaanderen.”

Op welke manier steunt u G-sport Vlaanderen?

“We zijn een klein ziekenfonds en zeker geen mastodont van een bedrijf. Maar we willen wél ons engagement tonen. Toen ik hier zo’n dertig jaar geleden begon, hadden we 9.000 leden. Vandaag tellen we 86.000 lidmaatschappen voor in totaal 123.000 mensen. Omdat we nog altijd groeien, hebben we de volgende formule gevonden: per nieuwe titularis die we aanmaken, geven we 1 euro aan G-sport Vlaanderen. In 2019 zijn er 6.115 nieuwe leden bijgekomen, dat betekent 6.115 euro voor G-sport Vlaanderen. En in 2020, ondanks corona, kunnen we toch ook weer 5.608 euro schenken.”
 

Maakt u binnen het VNZ ook plaats voor mensen met een beperking?
“Bij Krunsj, de jeugddienst van ons ziekenfonds, bekijken we hoe we kinderen met een beperking kunnen integreren in onze vakantiewerking. Bij Krunsj maakte een meisje in een rolstoel deel uit van de leiding op een zomerkamp. Voor de jongeren was het een verrijkende ervaring.
 

Ook als werkgever maken we ons engagement waar, want we hebben nu twee collega’s met een beperking. Daarnaast geven we onze medewerkers de kans om ambassadeur voor G-sport te worden. En we verkondigen ons partnerschap met G-sport Vlaanderen overal: op onze algemene personeelsvergadering, de bijeenkomsten van ons bestuur en in alle facetten van onze communicatie.”

"De doelen van G-sport Vlaanderen sluiten naadloos aan bij de sociale waarden van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds en ons kerngebied want we zijn in heel Vlaanderen actief. Daarom nogmaals mijn oproep aan bedrijven en duurzame ondernemers. Doe het ook, steun G-sport Vlaanderen, één keer of structureel. Alle beetjes helpen. Wij als VNZ blijven in elk geval helpen.”

Jürgen Constandt van het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds