G-ever in beeld: Sportoase

Kennis en ondersteuning voor de medewerkers

“Onze ondersteuning van G-sport Vlaanderen is atypisch. We verlenen financiële steun, maar willen daarvoor niet per se visibiliteit terug.” Wat dan wel? Dat vertelt Michaël Schouwaerts, algemeen directeur van Sportoase.

Waarom hecht Sportoase zoveel belang aan G-sport?
“Wij staan bij Sportoase open voor iedereen: topsporters, gezinnen en ook mensen die bij het sporten wat meer hulp of aandacht nodig hebben. Die geven we in de vorm van mensen, middelen en faciliteiten. De Provincie Antwerpen deed indertijd als eerste inspanningen voor G-sport. We deelden dezelfde doelen en zo groeide een natuurlijke samenwerking. Omdat Sportoase actief is in heel Vlaanderen, ligt onze steun aan G-sport Vlaanderen voor de hand.”

Waarom gaat u voor zo’n sterke wisselwerking met G-sport Vlaanderen?
“Onze ondersteuning van G-sport Vlaanderen is atypisch. We verlenen financiële steun, maar willen daarvoor niet per se visibiliteit terug. Wel vraagt Sportoase dat onze medewerkers kennis kunnen opbouwen en ondersteuning kunnen krijgen. Als G-sport Vlaanderen onze mensen kan opleiden en onderrichten hoe ze het best omgaan met mensen die bij het sporten en bewegen hulp nodig hebben, dan halen we daar als organisatie voordeel uit.”

Op welke manier is dat dan?
Michaël Schouwaerts: “Het is gigantisch belangrijk dat onze medewerkers opgeleid en ondersteund worden om met G-sporters om te gaan. We willen dat ze vertrouwd zijn met de noden en wensen van G-sporters, zodat die zich hier welkom voelen omdat ze op een heel natuurlijke manier behandeld worden.

We zijn erg trots op een filmpje waarin je ziet dat onze medewerkers – zowel trainers, onthaalmedewerkers als schoonmakers – door G-sport Vlaanderen worden opgeleid, zodat ze een houvast hebben om mensen met een beperking die bij ons over de vloer komen een optimale sportbeleving te garanderen. Onze medewerkers weten daardoor wat ze moeten doen en stralen vertrouwen uit. Dat creëert op zijn beurt vertrouwen bij de G-sporters. Ze voelen dat ze in goede handen zijn en in de goede omgeving zitten.”

Klopt het dat Sportoase consequent investeert in infrastructuur voor G-sport?
“Ja, in al onze vestigingen hebben we een uitgebreid gamma hulpmiddelen voor G-sporters. Ga maar eens kijken bij Sportoase in Wilsele, waar ons centrum is uitgerust met tools die het mensen met auditieve en fysieke beperkingen mogelijk maken volop te sporten.

De aandacht voor G-sporters begint trouwens al bij de plannen voor infrastructuur, denk aan de kleedkamers. En het gaat veel verder: als we bijvoorbeeld een nieuw zwembad bouwen, dan nemen we van bij de ontwerpfase de beslissing om te investeren in een beweegbare bodem. Ook laten we elk centrum screenen op toegankelijkheid, zowel in de ontwerpfase als voor de opening. Hoe meer ervaring we daarin krijgen en hoe meer onze inzichten groeien, hoe beter we onze infrastructuur kunnen afstemmen op de behoeften van G-sporters.”

sportoase

Maar waarom al die inspanningen. Loont dat?
“We tonen daardoor in de eerste plaats dat G-sporters net zoals iedereen bij ons welkom zijn. Dat hoort bij Sportoase de normaalste zaak ter wereld te zijn. Het is een evidentie dat ze bij ons terecht kunnen én gesteund worden. We proberen hen maximaal te integreren en natuurlijk is daar de hulp, het advies en de expertise van G-sport Vlaanderen cruciaal. G-sporters waarderen onze positieve houding en daardoor vinden steeds meer mensen met een beperking de weg naar Sportoase.”

“We tonen dat G-sporters net zoals iedereen bij ons welkom zijn."

Michaël Schouwaerts, Sportoase