G-ever in beeld: Pidpa

Pidpa laat G-sporters scoren

Het Pidpa G-wegcriterium is een vaste waarde geworden in het Vlaamse G-sportlandschap. Van waar de keuze van waterbedrijf Pidpa om de G-sport in Vlaanderen te ondersteunen? We vroegen het aan Christine Verboven, directeur Communicatie, Facilities en Hidrodoe.

“Voor meer dan 1,2 miljoen klanten maakt Pidpa deel uit van hun dagelijks leven. Wij zorgen er immers voor dat onze klanten zeven dagen op zeven, 24 uur per dag kunnen genieten van lekker en gezond kraanwater.  Een maatschappelijke rol die Pidpa al meer dan 100 jaar waarmaakt. Tezelfdertijd kunnen de gemeenten al meer dan 10 jaar op ons rekenen voor een professionele afvoer van het regen- en afvalwater. 

Pidpa ziet haar verantwoordelijkheid echter ruimer. In de wereld van vandaag willen wij niemand aan zijn of haar lot overlaten. Zo ondersteunen we al meer dan 15 jaar ontwikkelingsprojecten rond water en sanitaire voorzieningen. Onze slogan 'water in beweging' inspireerde ons daarenboven om een extra inspanning te leveren voor onze G-sporters. Wij willen letterlijk en figuurlijk iedereen in beweging zetten!  
 
Waarom is Pidpa een samenwerking met G-sport Vlaanderen aangegaan?
Sinds 2006 steunt Pidpa de G-sporters: eerst via de Provincie Antwerpen en later via G-sport Vlaanderen. Om onze G-sporters echter zo goed mogelijk te helpen, is een overkoepelende aanpak nodig. Eerder dan links en rechts enkele initiatieven te ondersteunen, geloven wij dat de globale aanpak van G-Sport Vlaanderen de meeste kansen op succes biedt. Door een jaarlijkse financiële steun laten we het graag over aan G-sport Vlaanderen om – met een brede beleidsvisie – initiatieven uit te bouwen.”  
 
Hoe past het Pidpa G-wegcriterium in de visie van Pidpa?
Als waterbedrijf is Pidpa in 64 gemeenten van de provincie Antwerpen uitgegroeid tot een ‘vaste waarde’, een partner in water maar ondertussen ook in veel meer. Wij waren dan ook bijzonder blij te kunnen starten met dit wegcriterium, dat ondertussen een plaats kreeg in heel wat van 'onze' gemeenten. Dankzij dit criterium krijgen telkens meer dan dertig G-sporters een mooi kader om aan wielrennen te doen. Ook schenken wij bij elke wedstrijd een lekker gratis glaasje kraanwater met onze waterbar. Zo zetten we ons product en onze dienstverlening in de schijnwerpers.

Pidpa G-wegcriterium

Pidpa G-wegcriterium

Hoe wordt Pidpa door G-sport Vlaanderen betrokken bij G-sport?
De organisatie van het Pidpa G-wegcriterium is een mooi voorbeeld van nog een goed werkend partnership. Zowel G-Sport Vlaanderen als Pidpa hebben een gelijke inbreng. Beslissingen nemen we samen met de gemeentelijke beleidsmakers. Door deze manier van werken voelen wij ons nog meer betrokken, niet alleen bij dit criterium maar bij de G-sport in het algemeen.”

Wat zijn de reacties van de aandeelhouders in de 64 gemeenten van Pidpa?
"Binnen het gemeentelijk sportbeleid vormt de G-sport een belangrijk aandachtspunt. Wij zijn dan ook blij om op deze manier te  kunnen helpen. Meer nog, naast het Pidpa G-wegcriterium steunen we nu ook heel wat andere G-sportevents die door gemeenten zelf georganiseerd worden. In 2018 konden 24 G-sportinitiatieven uit onze gemeenten rekenen op Pidpa-steun, waarbij 14 verschillende sportdisciplines aan bod kwamen. In 2019 was dat al gestegen naar 28 initiatieven, goed voor 16 verschillende disciplines. Ook een groeiend succes!

Covid-19 drukte spijtige genoeg op de pauzeknop voor alle events in 2020.  Maar dat wil niet zeggen dat wij hebben stilgezeten. Naast onze jaarlijkse bijdrage aan G-Sport Vlaanderen spoorden wij al onze medewerkers aan om tijdens de lockdowns te bewegen. Dat leverde mooie resultaten op. In 2020 legden onze medewerkers en hun bubbelgenoten  samen maar liefst 135.000 kilometer af: ongeveer 3,5 keer de aarde rond gewandeld, gefietst en gelopen. Pidpa stortte per deelnemer een symbolische bijdrage. Zo konden wij aan G-sport Vlaanderen nogmaals een cheque van 2.500 euro overhandigen. 

Vanzelfsprekend engageren we ons in 2021 om al onze 'normale' initiatieven terug op te starten!  De voorbereidingen zijn ondertussen gestart. Binnenkort hierover meer!"

"Eerder dan links en rechts enkele initiatieven te ondersteunen, geloven wij dat de globale aanpak van G-sport Vlaanderen de meeste kansen op succes biedt."

Christine Verboven, Pidpa