WZC Rozenberg, Oostrozebeke

Omschrijving project

Op de duofiets voor een warme gemeente


‘Heb je hulp nodig? Of kun je terugvallen op een eigen netwerk?’ Tijdens de lockdown belde de gemeente Oostrozebeke al zijn vijfenzeventigplussers op. Het werd duidelijk dat behoorlijk wat kwetsbare mensen geïsoleerd leven. Vooral degenen die door ouderdom of een beperking minder een beroep kunnen doen op een netwerk. Ze zijn beperkt in hun vrijetijdsmogelijkheden, komen nog weinig buiten en hebben niet veel sociale contacten. 

Aan die toestand willen ons woonzorgcentrum en de gemeente samen iets doen: we streven naar een #warmoostrozebeke. Daarom zijn we van plan kwetsbare personen in onze gemeente opnieuw te laten bewegen en fietsen. Het is een zinvolle ontspanningsmogelijkheid in de gezonde buitenlucht voor zowel de kwetsbare persoon als het fietsmaatje-vrijwilliger. Samen doorbreken ze het sociaal isolement en bovendien worden mantelzorgers zo enkele uren ontlast. En als de kwetsbare persoon toch met een familielid, vrijwilliger of fietsmaatje gaat fietsen, krijgen ze een heel ander contact met elkaar.
Daarom starten we mee het deelfietsensysteem ‘project duofiets Oostrozebeke’ op. We zetten daarvoor de rolstoelplateaufiets in die ons Woonzorgcentrum Rozenberg al heeft. Ons personeel gebruikt hem nu om ritten te doen met bewoners van het woonzorgcentrum – een sociale en emotionele voltreffer. Maar we willen uitbreiden, zodat meer mensen dankzij ons materiaal van de buitenlucht kunnen genieten.

We gaan voor een elektrische duofiets. Die kunnen we inzetten voor onze bewoners, de mensen die in de bejaardenwoningen in de buurt wonen, inwoners van de gemeente én iedereen die hem via het deelfietsensysteem ontleent. Daarin nemen we zowel de rolstoelplateaufiets als de duofiets op. Het is trouwens fijn fietsen hier in de streek. Zeker als dat binnenkort dankzij je financiële steun ook op de elektrische duofiets kan.

 

Steun dit project

Bijdrage

Jouw informatie