Ga naar hoofdinhoud
Circusmateriaal op een klein turnmatje, een persoon staat achter het materiaal
Terug naar overzicht

Praktijkdag 2023

Bekijk hier de folder van de praktijkdag

Download hier de uitnodiging, specifiek voor de verenigingen waar armen het woord nemen

Op de Praktijkdag zet G-sport Vlaanderen nieuwe en aangepaste beweegvormen in de kijker. Trainers, begeleiders of professionelen die werken met personen met psychische kwetsbaarheid, autisme en/of verstandelijke beperking nemen er deel aan sportieve workshops en krijgen de kans om informeel ervaringen uit te wisselen rond aangepaste sport- en beweegvormen in de club.

Elke deelnemer krijgt de kans om te proeven van 4 workshops: twee voor en twee na de middag. Op het inschrijfformulier kies je welke sport-of beweegvormen je voorkeur hebben.

Deelname aan de praktijkdag kost € 85 voor leden van G-sport Vlaanderen, € 100 voor niet-leden. Studenten betalen € 60. Inschrijven kan via de link tot 27 oktober en is definitief na betaling van het inschrijfgeld op BE74 0682 3627 0607 met vermelding 'praktijkdag + naam', tenzij een factuur gevraagd. Voor deze prijs volg je vier sport-/beweegblokken, krijg je de syllabi van alle aangeboden sport-en beweegvormen en krijg je een lunch tijdens de middagpauze.


PROGRAMMA:


8u30-9u15: Onthaal met koffie en thee
9u15-9u30: Welkom/opstart
9u30-10u40: Keuze uit sportblokken
10u40: wisselpauze
10u50-12u: Keuze uit sportblokken
12u-13u: lunchpauze met catering
13u05-14u15: Keuze uit sportblokken
14u15: wisselpauze
14u25-15u35: Keuze uit sportblokken
15u35: afronding, einde om 16u

- Airbadminton (Badminton Vlaanderen): AirBadminton is een nieuwe tak van het badminton. De sport is voor iedereen, jong en oud, en biedt je de mogelijkheid om buiten te proeven van badminton, op verschillende ondergronden: gras, zand, harde ondergronden... Je speelt het in parken, in je tuin, op straat, op het strand en zelfs op buitenveldjes die speciaal zijn aangelegd voor deze outdoorsport.

- Bewegen in het park (G-sport Vlaanderen & Sportclub Boezjeern): Soms heb je niet de nodige ruimte om een 'echte' sportsessie aan te bieden, maar eigenlijk kan je in gelijk welke omgeving aan de slag. Tijdens deze sessie tonen we je hoe je in een outdoor omgeving kan bewegen, met of zonder materiaal. Judith van Sportclub Boezjeern vertelt en demonstreert hoe zij het aanpakken met hun 'Move & Talk' en geeft tips om een groep te laten bewegen op een fijne manier in de buitenlucht. Ook de werpspelen Molkky en Leeuwentoren kunnen aan bod komen als leuk outdoor alternatief. Deze sessie richt zich tot eerder beginnende begeleiders en geeft de basics mee om zelf aan de slag te gaan voor een outdoor sportsessie.

- Boksen (Brussels Boxing Academy): Tijdens de initiatie zullen we ons doorheen een 20-tal spelletjes ´boksen’ waarbij de deelnemers in situaties terechtkomen waarbij ze de motorische en technische vaardigheden aanleren van het Olympisch boksen. Het zijn spelletjes die overal bruikbaar zijn en waarvoor je geen bokser moet zijn maar waarbij de spelers zich het boksen onbewust eigen maken.

- Breakdance (Geeko Sessions): Tim van Geeko sessions is breakdancer maar ook net iets meer dan dat. Via het dansen wil hij maatschappelijk kwetsbare jongeren laten bewegen.

- Hulahoop (Nila Hoop): Hoepelen heeft heel veel voordelen. Het maakt je rustiger, positiever en verbonden met je lichaam. Het is een zachte low-impact training dat de wervelkolom mobiliseert. Het zet meer dan dertig spieren aan het werk, verbetert je balans en coördinatie. Het vergroot je kracht en uithoudingsvermogen. Op termijn ben je fitter en wordt je buik steviger.
Maar hoelahoepen werkt vooral ook op de stemming. De ritmische beweging en de aanraking van de hoepel brengt positive vibraties in de hersenen.
Samen hoepelen is gezellig, intens, best grappig, verbindend, hier en nu… loslaten en overgeven aan de cirkel.

- Pickleball (Sportwerk): Pickleball is een mix van verschillende bestaande racketsporten. Je vindt er elementen van tennis, padel, badminton en pingpong in terug. Het spel wordt meestal in dubbels (twee tegen twee) gespeeld en je kan enkel scoren als je team opslaat. Pickleball wordt gespeeld met een zogenaamde 'paddle' en een 'wifflebal'.

- Picoo (Sportwerk): De eerste gameconsole om mee buiten te spelen. Met coole lichten, geluid en zelfs trillen wordt samen spelen en bewegen nog leuker. Traditionele spelen - zoals tikkertje en verstoppertje - zijn in een compleet nieuw jasje gestoken. Daarnaast zijn er ook compleet nieuwe spelervaringen ontwikkeld.

- Zensportplatform (Sport Vlaanderen): Een zensportplatform is een buitensportinfrastructuur waar je in alle stilte en rust yoga, pilates, tai chi, yogalates,… kan beoefenen. Idealiter plaats je een zensportplatform in de natuur of in een natuurlijke omgeving. Tijdens deze sessie krijg je info over hoe je het Zensportplatform in jouw club of setting kan integreren. Sport Vlaanderen voorziet hiervoor de nodige ondersteuning en aanduidingen. Tijdens de sessie krijgen we ook inspiratie van een zensportlesgever in de praktijk.

- Voetbal (Voetbal Vlaanderen): veel clubs bieden voetbal aan, recreatief een balletje spelen of zelfs in een competitievorm om zich te meten tegen andere settings. Tijdens deze sessie geven we nieuwe inspiratie om je training op te bouwen en je voetballers actief te houden.


INSCHRIJVEN:

De inschrijvingen zijn geopend via de link

Datum

  • 10 november 2023
  • 09:00 - 16:00

Locatie

Sportoase Philipssite
Philipssite 6
3001 Leuven

Toon op Google Maps

Contactpersoon

Lore Schaut lore.schaut@gsportvlaanderen.be 09 243 11 72

Organisator

G-sport Vlaanderen

Prijs

€85 leden G-sport Vlaanderen / €100 niet-leden / €60 studenten