Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Praktijkdag 2022

Bekijk hier de foto's van de praktijkdag 2022. Bij gebruik graag G-sport Vlaanderen vermelden.


Op de Praktijkdag zet G-sport Vlaanderen nieuwe en aangepaste beweegvormen in de kijker. Trainers, begeleiders of professionelen die werken met personen met psychische kwetsbaarheid, autisme en/of verstandelijke beperking nemen er deel aan sportieve workshops en krijgen de kans om informeel ervaringen uit te wisselen rond aangepaste sport- en beweegvormen in de club.

Elke deelnemer krijgt de kans om te proeven van 4 workshops: twee voor en twee na de middag. Op het inschrijfformulier kies je welke sport-of beweegvormen je voorkeur hebben.

Deelname aan de praktijkdag kost € 80 voor leden van G-sport Vlaanderen, € 95 voor niet-leden. Studenten betalen € 55. Inschrijven kan via de link tot 6 november en is definitief na betaling van het inschrijfgeld op BE74 0682 3627 0607 met vermelding 'praktijkdag + naam' (tenzij een factuur gevraagd). Voor deze prijs volg je vier sport-/beweegblokken, krijg je de syllabi van alle aangeboden sport-en beweegvormen en krijg je een lunch tijdens de middagpauze.

Bekijk hier binnenkort de foto's van deze dag


PROGRAMMA:


8u30-9u15: Onthaal met koffie of thee
9u15-9u30: Welkom/opstart
9u30-10u45: Keuze uit sportblokken Cardio Goal / Steel Mace Training / Trampo Fitness / Active reviewing
10u45: wisselpauze
10u50-12u: Keuze uit sportblokken Cardio Goal / Steel Mace Training / Trampo Fitness / Active reviewing / Circus - evenwicht
12u-13u10: lunchpauze met catering
13u10-14u25: Keuze uit sportblokken Cardio Goal / Steel Mace Training / Grappling / Street racket & Cornhole / Active reviewing / Circus - evenwicht
14u25: wisselpauze
14u30-15u40: Keuze uit sportblokken Circus - evenwicht / Grappling / Street racket & cornhole / Steel Mace Training
15u45: afronding, einde om 16u


De omschrijving van de verschillende sporttakken vind je hieronder alfabetisch terug, ondertussen werden ook de syllabi aangevuld.

Active Reviewing (Nature) - download de syllabus hier

Active Reviewing maakt de reflectie even leuk als de activiteit zelf!

Active reviewing is een actieve, speelse manier van terug- of vooruitblikken op activiteiten waarbij deelnemers geactiveerd worden tot het uitwisselen van hun ervaring.

Het ontwikkelen van een positieve groepssfeer, empowerment, creativiteit, bewusterzijn en het niet vastleggen van het beoogde leerresultaat zijn belangrijke bouwstenen van deze methode.

In deze korte inspiratiesessies ontdek je verschillen Active-review-werkvormen. Je ervaart aan den lijve wat de meerwaarde is van deze werkvormen voor jezelf en de groep.

Cardio Goal (Ann Steenebruggen, Special Team Spirit) - download de syllabus hier

Deze nieuwe sport wordt gespeeld door in team een spiraalvormige bal doorheen 3 gekleurde cirkels te mikken. De sport leent zich voor iedereen ongeacht niveau of beperking. Er is geen contact en fairplay staat centraal. Je kan de sport indoor of outdoor beoefenen. Bekijk hier hoe het eruit ziet en in detail op onze praktijkdag. Ann is trainster bij een Special Team Spirit, een club voor mensen die in het regulier sportaanbod hun weg niet vinden en geeft je de knepen van de sport mee.

Circus - evenwichtstechnieken (Cirkus in Beweging) - download de syllabus hier

Cirkus In Beweging voorziet je van inspirerende oefenstof binnen het circusgegeven, met een focus op evenwicht. Voor iedere oefening wordt inspiratie gegeven en worden aangepaste varianten aangeleerd om met de doelgroep mee aan de slag te gaan.


Grappling
(Dieter, BBJJA) - download de syllabus hier

Bij deze laagdrempelige variant van Jiu-Jitsu ligt de focus op het grondwerk. Grappling of worstelsporten zijn erop gericht een tegenstander te controleren zonder stoten of trappen, maar door techieken waarbij men elkaar vastpakt.


Steel Mace training
(Timmy Claeys 2BUltra en Kathy Vogels) - download de syllabus hier

Steel Mace Training is een vorm van fysieke training, eeuwenoud en toch vergeten in onze Westerse wereld. Maar nu is hij terug en dankzij deze activatie zal je tijdens een Steel Mace Training niet enkel je conditie, kracht, stabiliteit en core gaan trainen, maar ook je mentale focus en controle. Het is naast een workout een vorm van expressie.

Via trage kata’s met de macebell in handen ontwikkelt de deelnemer een toename in lichaamsbewustzijn. De macebell heeft een unilateraal trainingseffect met een voordeel naar intern gerichte aandachtsfocus, welke belangrijk kan zijn voor prestaties in de interne omgeving.
Deze vorm van workout is vrij van locatie, tijd en keuze van intensiteit.

Tijdens deze workshop zullen we via een gerichte casus op psychose, angst, dwang, depressie en middelenafhankelijkheid een Steel Mace Flow aanleren.

De maces kunnen na de sessie aangekocht of besteld worden en kosten 45 euro per mace.


Streetracket & cornhole
(Sportwerk) - download de syllabus hier: cornhole en streetracket

Cornhole is een spel waarin spelers om de beurt zakjes op een Cornhole board proberen te gooien. Eén zakje op het board betekent 1 punt en als je een zakje in de hole scoort verdien je 3 punten. Wie het eerst bij de 21 punten is wint.

Tijdens deze sessie wordt ook streetracket aangereikt: dit is een veelzijdige terugslagsport voor iedereen en overal, zelfs binnen. De bal wordt naar elkaar gespeeld op een veld dat met krijt op de grond getekend is.


Trampo Fitness
(Sportwerk) - download de syllabus hier

Je zag het vermoedelijk al ergens: fitness op een mini-trampoline. Dezelfde voordelen voor je fysieke fitheid, maar zo veel leuker en ook veel minder belastend. Op opzwepende muziek leer je de basics van trampo fitness. Trampolines kunnen bij beschikbaarheid door aangesloten clubs voor langere periode gratis ontleend worden bij G-sport Vlaanderen.

Datum

  • 18 november 2022
  • 09:00 - 16:00

Locatie

Sportoase Philipssite
Philipssite 6
3001 Leuven

Toon op Google Maps

Contactpersoon

Lore Schaut lore.schaut@gsportvlaanderen.be 09 243 11 72

Organisator

G-sport Vlaanderen

Prijs

€80 leden G-sport Vlaanderen / €95 niet-leden / €55 studenten