Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Praktijkdag 2021

Fotoverslag

Op de Praktijkdag zet Parantee-Psylos nieuwe en aangepaste beweegvormen in de kijker. Trainers, begeleiders of professionelen die werken met personen met psychische kwetsbaarheid, autisme en/of verstandelijke beperking nemen er deel aan sportieve workshops en krijgen de kans om informeel ervaringen uit te wisselen rond aangepaste sport- en beweegvormen in de club.

Elke deelnemer krijgt de kans om te proeven van 4 workshops: twee voor en twee na de middag. Op het inschrijfformulier kies je welke sport-of beweegvormen je voorkeur hebben.

Deelname aan de praktijkdag kost € 80 voor leden van Parantee-Psylos, € 95 voor niet-leden. Studenten betalen € 50. Inschrijven kan via de link tot 27 september en is definitief na betaling van het inschrijfgeld op BE74 0682 3627 0607 met vermelding 'praktijkdag + naam' (tenzij een factuur gevraagd). Voor deze prijs volg je vier sport-/beweegblokken, krijg je de syllabi van alle aangeboden sport-en beweegvormen en krijg je een lunch tijdens de middagpauze.

Bekijk alle foto's

PROGRAMMA:


8u30-9u15: Onthaal met koffie of thee
9u15-9u30: Welkom/opstart
9u30-10u45: Keuze uit 3 sportblokken
10u45: wisselpauze
10u50-12u: Keuze uit 4 sportblokken
12u-13u10: lunchpauze met catering
13u10-14u25: Keuze uit 4 sportblokken
14u25: wisselpauze
14u30-15u40: Keuze uit 4 sportblokken
15u45: afronding, einde om 16u


Programma met onderliggend de syllabi van de aangeboden sporttakken

Inno Games Bulzibucket & Rampshot: lesfiche Sportwerk

In deze sessie maak je kennis met twee innovatieve games om toe te passen in eigen setting.
-Bulzibucket: stapelbare emmerdoelen vormen het doelwit. Kan jij zo veel mogelijk scoren? Punten krijg je door de gevulde zakjes rechtstreeks in het doel te gooien, of je medespelers helpt je door het zakje in de emmers te duwen.
-Rampshot: twee tegen twee werpspel voor zowel binnen als buiten. Perfect voor motorische vaardigheden, oog-hand coördinatie, teamwork en vooral veel plezier. Spelers gooien en vangen de bal voor punten en vangen rebounds van de hellingen voor extra schoten. De gegroefde bovenkant van de helling garandeert onvoorspelbare bounces die spelers in beweging houden.


Een moderne blik op core stability: powerpoint STERK

“Waarom trainen we zo voorspelbaar: met vaste oefeningen, herhalingen en gewichten die streven naar de perfecte beweging, terwijl ons dagelijkse leven onverwachte en onvoorspelbare wendingen neemt?” In deze workshop krijg je een moderne blik op corestability.
Het draait niet langer om welke spieren er getraind worden, maar om het creëren van een solide basis voor positieve veranderingen in de levens- en bewegingskwaliteit op de lange termijn.
Verwacht je aan een gebalanceerde mix van theorie en praktijk. We bespreken de laatste wetenschappelijke inzichten behandeld worden en vertalen deze naar praktische voorbeelden.


Groepsdynamiek Nature (Nature vzw): syllabus

In deze workshop kan je proeven van speelse samenwerkingsopdrachten en aan den lijve ondervinden hoe ze de groepsdynamiek kunnen versterken, door 'anders' kennis te maken, elkaar letterlijk en figuurlijk tegemoet te komen, vertrouwen op te bouwen, op elkaar te rekenen, het met elkaar te stellen.


Go4oriënteering: handleiding

De Go4orienteering is een in-en outdoor oefeningenset: kant en klaar, direct bruikbaar en aangepast aan de schoolse omgeving. De oefeningensets bevatten basis- en competitieve oefeningen en ook aflossingen. Door het systeem met oplopende moeilijkheidsgraad (1 -> 6 sterren) kan iedereen op zijn tempo evolueren. Je maakt kennis met de oefeningen, mogelijkheden van het oriëntatielopen, zonder dat je een uitgewerkte loop nodig hebt. De variaties zijn eindeloos en de elementaire technieken worden aangeleerd.
Parantee-Psylos heeft een oriëntatieset in de uitleendienst: info hier.

Mindfull running (Marleen Claeys, Running Far & Atletiek Vlaanderen): syllabus

Lopen is méér dan presteren. Sedert de coronaperiode lopen meer en meer mensen om zich mentaal te ontladen, om te ontspannen. Bij mindful running staat loopbeleving centraal. Het is de geest ontspannen tijdens de inspanning.

Hoe ga je met mindful runnen aan de slag?
Is het enkel voor trage lopers of kunnen sneller lopers de techniek ook gebruiken?
Is er een specifiek trainingsschema voor nodig?
Welke tips geef je aan jouw deelnemers?
Zijn er lopers waarvoor mindfulrunnen niet geschikt is?
Kan ik als loopbegeleider leren hoe ik mensen kan begeleiden in het mindfulrunnen?

Tijdens deze sessie geeft Marleen Claeys (Running Far) je de handvaten mee rond dit thema, en bezorgt ze je ook de info over het project Run4All, dat in het najaar uitgerold wordt door Atletiek Vlaanderen.


Poull Ball & Direction: lesfiche sportwerk

Poull Ball is een sport die vooral het 'fair play' aspect naar voren breng en die iedereen de kans geeft mee te doen aan het spel. Deze activiteit is contactloos, wat het extra veilig maakt. Het doel van het spel is de veelkleurige kubus om te gooien met een bal zonder de cirkel te betreden. Men kan enkel vooruit gaan door middel van passen. Samenwerking is dus zeker een vereiste.

Direction (led's react): dit cirkelvormige toestel laat zodra hij beweging detecteert, 4 mogelijke kleuren of richtingen zien. Aan de hand van deze parameters worden er verschillende sportspelen gespeeld.

Regoj de Hejmo – kubben als verbindende factor (Seppe De Bruyn, Hejmo - project voor niet begeleide minderjarige vluchtelingen): syllabus en spreadsheet

Hejmo, een opvanghuis voor jonge nieuwkomers, werd tijdens de lockdown een plek van verbinding met de samenleving. Buren, scouts, het jeugdhuis, OKAN-leerkrachten, jongeren uit de buurt, vrijwilligers… Allemaal kwamen ze in kleine groepjes mee kubben. “Die individuele ontmoetingen zijn heel waardevol. De jongeren delen verhalen van hun thuisland en hun leven hier. De gasten treden met enthousiasme in contact met hen en tonen solidariteit voor hun situatie. Het kubben brengt samen, doet luisteren en verbindt”. Hejmo gebruikt kubb als tool om te werken rond solidariteit, netwerkuitbreiding, ‘Rots & Water’ én ‘the Circle of Courage’.

Tijdens deze sessie maak je al kubbend kennis met deze verschillende onderdelen en merk je hoe je deze kan inzetten in jouw organisatie.

Datum

  • 8 oktober 2021
  • 09:00 - 16:00

Locatie

Sportoase Leuven
Philipssite 6, 3001 Leuven
3001 Leuven

Toon op Google Maps

Contactpersoon

Lore Schaut lore.schaut@gsportvlaanderen.be 09 243 11 72

Prijs

€80 leden Parantee-Psylos / €95 niet-leden / €55 studenten