Ga naar hoofdinhoud
Terug naar overzicht

Praktijkdag 2020 - mini en digitaal

Fitness Omnisport

De praktijkdag van Parantee-Psylos in Leuven kon dit jaar niet doorgaan. Nochtans is het een traditie voor veel PSY-clubs: op de praktijkdag komen verschillende beweeg-en sportvormen aan bod, met als doelstelling kennis te maken met nieuwe of alternatieve beweegvormen in inpiratie op te doen voor in de clubwerking. Parantee-Psylos zorgde voor een online alternatief.

Een live editie was niet mogelijk, daarom kwam Parantee-Psylos met een kleinere versie op digitale wijze. Trainers konden intekenen voor een of meerdere van drie sessies. Meer dan 20 trainers of begeleiders tekenden in op één van de sessies.

De mensen van OKRA Sport+ vertelden ons wat meer over enkele laagdrempelige beweegmogelijkheden. Aan de hand van materiaal dat de deelnemers thuis of op de club voorzien hadden (een appelsien, een kookpot, een mondmasker) werden de beweegvormen toegelicht. Daarnaast werd ook het project Memoride toegelicht, waarbij deelnemers kunnen fietsen door het verleden. Dit project wordt in 2020 ook uitgerold overheen de clubs.

Iedereen kampt met 'corona' en fijn te horen dat er gelijkenissen zijn in aanpak. (Cindy, RC Pastel)

De tweede sessie werd gebracht door de mensen van STERK Gent, met een moderne kijk op core stability. Met vernieuwende ideeën werden functionele oefeningen aangeboden om core stability bij deelnemers te gaan trainen.

In de derde sessie werd het praktijkverhaal uit REAKT Gouda gebracht. Deze Nederlandse organisatie voor personen met psychische kwetsbaarheid deed al heel wat acties om de sporters aan het bewegen te houden tijdens dit bizar jaar. De ervaringen maar ook de drempels werden aan de aanwezigen toegelicht. Hieronder vind je meer info over de verschillende sessies.


(1)
Crossboccia, Scidils en Memoride (Ingrid Peeters, OKRA-SPORT+)


Tijdens deze sessie komt crossboccia aan bod, een geschikte sport voor een ouder publiek maar door iedereen gesmaakt omdat je het op heel wat plaatsen en in heel wat variaties kan spelen. Crossboccia doet ons denken aan boccia of petanque, maar wordt gespeeld met rijstzakjes en kan overal gespeeld worden. De mogelijkheden zijn eindeloos en het werpspel kan door iedereen gespeeld worden. De sport wordt voorgesteld en van achter ons scherm leren we het spel écht kennen.

Scidils is een Iers kegelspel. De originele versie wordt getoond aan de hand van een filmpje, gevolgd door een online variant.

Memoride: Natuurlijk wordt er overal veel belang gehecht aan het actief houden of opnieuw activeren van ouderen, omdat bewegen nu eenmaal belangrijk is! Uiteraard blijft het belangrijk om de spieren fit te houden, maar het ophalen van al die heerlijke herinneringen en die dan delen met de andere mensen rondom je, dat maakt alles zoveel mooier, aangenamer en zinvoller. Memoride biedt die unieke ervaring aan. Met een software gebaseerd op Google Streetview, kunnen de deelnemers overal fietsen waar ze dat wensen. Langs het huis waar ze vroeger gewoond hebben, door het dorp waar ze opgegroeid zijn of de Mont Ventoux beklimmen. Memoride is uitermate geschikt voor mensen met een beperkte bewegingsmogelijkheid. Met trappers die voor een stoel geplaatst worden, een tablet met software van Google Streetview en een connectie met een groot scherm kunnen de deelnemers virtueel fietsen en hun beleving delen met andere mensen rondom hen. Tijdens deze sessie wordt het concept voorgesteld aan de aanwezige clubs.

Bekijk de informatie over Crossboccia, Scidils en Memoride en de reglementen van Crossboccia en Scidils

(2) Een moderne blik op core stability (Hannes Malfait, STERK personal training)


“Waarom trainen we zo voorspelbaar: met vaste oefeningen, herhalingen en gewichten die streven naar de perfecte beweging, terwijl ons dagelijkse leven onverwachte en onvoorspelbare wendingen neemt?” In deze workshop krijg je een moderne blik op corestability.
Het draait niet langer om welke spieren er getraind worden, maar om het creëren van een solide basis voor positieve veranderingen in de levens- en bewegingskwaliteit op de lange termijn.
Verwacht je aan een gebalanceerde mix van theorie en praktijk. We bespreken de laatste wetenschappelijke inzichten en vertalen deze naar praktische voorbeelden.
Tijdens deze sessie wordt mee de nadruk gelegd op inbreng van zowel mobiele als minder mobiele sporters: we streven naar autonomie door hen mee te laten nadenken over mogelijke oplossingen voor een bewegingspuzzel.

Bekijk de informatie over de workshop core stability

(3) Mensen met psychische kwetsbaarheid aan het bewegen houden tijdens corona: het praktijkverhaal van REAKT, Gouda (Erik Hofman, REAKT Gouda)

Erik Hofman, bewegingsagoog en herstelcoach binnen de organisatie REAKT in Gouda (NL), ondernam al heel wat stappen om zijn mensen aan het bewegen te houden tijdens de coronacrisis. Hij vertelt over zijn ervaringen, de drempels die hij ondervond en de goede voorbeelden uit zijn praktijkervaring het voorbije halfjaar en op dit moment.

Bekijk de presentatie van REAKT

Datum

  • 8 december 2020
  • 13:00 - 16:30

Contactpersoon

Lore Schaut lore.schaut@gsportvlaanderen.be 09 243 11 72

Sporten

Organisator

G-sport Vlaanderen

Prijs

Gratis